Zastrašujući planovi vođe pokreta MAGA

Foto: Profimedia

U nizu dosad nepoznatih istupa koji otkrivaju što se sprema u eventualnom drugom mandatu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, nekadašnji član njegove administracije detaljno opisao planove za raspoređivanje vojske kao odgovor na unutrašnje nemire, uskraćivanje sredstava Agenciji za zaštitu okoliša i dovođenje karijernih državnih službenika u "traumu".

U privatnim govorima održanim 2023. i 2024. godine, Russell Vought, koji je služio kao Trumpov direktor Ureda za upravljanje i proračun (OMB), opisao je svoj rad na izradi pravnih temelja kako vojni lideri ili vladini dužnosnici ne bi zaustavili Trumpove izvršne radnje.

Rekao je da su planovi odgovor na "marksističko preuzimanje" zemlje, usporedio je ovo vrijeme s 1776. i 1860. godine, kada je Amerika bila u ratu ili na rubu rata, te rekao da je Trumpova kandidatura "Božji dar".

ProPublica i Documented dobili su videozapise dvaju Voughtovih govora. Vought ne skriva namjere niti bježi od korištenja ekstremne retorike u javnosti. Ali apokaliptični ton i tvrdokorni politički recepti u dva privatna govora idu dalje od njegovih ranijih izjava.

Kao ravnatelj OMB-a, Vought je nastojao upotrijebiti Trumpovu izvršnu naredbu iz 2020. kako bi ukinuo zaštitu radnih mjesta za nestranačke vladine službenike. Ali nikada nije govorio tako oštrim riječima o demoraliziranju federalnih radnika do te mjere da ne žele raditi svoj posao. Govorio je o smanjenju neovisnih agencija, ali nikada nije iznio sveobuhvatne planove za uskraćivanje sredstava EPA-i i drugim federalnim agencijama.

Igranje s vojskom

Voughtovi planovi bliski su Trumpovoj retorici u kampanji o korištenju vojske protiv prosvjednika ili "unutarnjih neprijatelja". Trumpova želja da koristi vojsku nedavno je potaknula njegovog predstojnika ureda, umirovljenog generala i marinca Johna Kellyja da kaže kako Trump preferira diktatorski pristup vlasti.

Druge politike koje je Vought spomenuo u skladu su s Trumpovim planovima, kao što je prihvaćanje ratnog stanja na južnoj granici i ukidanje prava transrodnih osoba. Agenda 47, politički plan kampanje, poziva na opoziv uredbe predsjednika Joea Bidena kojom se proširuje rodno afirmirana skrb za transrodne osobe; Vought koristi još ekstremniji jezik, osuđujući "transrodnu kanalizaciju koja se pumpa u škole i institucije" i nazivajući skrb koja afirmira spol "kemijskom kastracijom".

Otkako je napustio vladu, Vought je ostao blizak saveznik bivšeg predsjednika. Obraćajući se u srpnju novinarima koji su se predstavljali kao rođaci potencijalnog donatora, Vought je rekao da je Trump blagoslovio Centar za obnovu Amerike i da jako podržava njegovu djelatnost.

"U kampanji predsjednika Trumpa jasno je rečeno da samo predsjednik Trump može predstavljati politike za drugi mandat", rekla je Danielle Alvarez iz Trumpove kampanje.

Procjena je da će ovaj čovjek imati visoku ulogu u Bijeloj kući ako Trump dobije

Projekt 2025 pokrenuo je program za regrutiranje, provjeru i obuku tisuća ljudi da budu spremni za službu u budućoj konzervativnoj administraciji. Očekuje se da će Vought preuzeti visoku ulogu u vladi ako Trump osvoji drugi mandat. Mogao bi čak postati šef osoblja Bijele kuće.

U govoru 2024. Vought je rekao da provodi većinu svog vremena pomažući u vođenju Projekta 2025 i sastavljanju agende za novi Trumpov mandat: "Imamo detaljne planove. Pišemo stvarne izvršne naloge, propise i utvrđujemo zakonska ovlaštenja za sve ono što predsjednik Trump namjerava pokrenuti."

Vought je iznio kako njegov think tank izrađuje pravno obrazloženje za pozivanje na Zakon o pobuni, koji predsjedniku daje široku ovlast da koristi vojsku: "Želimo biti u mogućnosti zaustaviti nemire, a da pritom obrambeni dužnosnici ili pravni stručnjaci ne mogu reći da se radi o neprikladnom tumačenju propisa".

Vought je spomenuo nemire u ljeto 2020. nakon ubojstva Georgea Floyda kao primjer kada je Trump trebao imati mogućnost rasporediti oružane snage, ali je bio spriječen.

"Želimo da birokrati budu traumatično pogođeni"

Drugi je prioritet, prema Voughtu, ukinuti financiranje određenih neovisnih saveznih agencija i demonizirati karijerne državne službenike, što uključuje i znanstvenike. Bit će to pokušaj da se olakša otpuštanje velikog broja državnih službenika koji trenutno imaju zaštitu državne službe.

"Želimo da birokrati budu traumatično pogođeni. Kad se ujutro probude, želimo da odustanu od dolaska na posao jer će ih se sve više gledati kao negativce. Želimo da se njihovo financiranje obustavi. Želimo ih dovesti u traumu", rekao je Vought.

Vought je također otkrio razmjere uloge Centra za obnovu Amerike u raspirivanju desničarske panike uoči izbora za Kongres 2022. zbog povećanja broja tražitelja azila koji prelaze granicu SAD-a i Meksika.

U veljači 2022. državni odvjetnik Arizone Mark Brnovich objavio je pravno mišljenje u kojem se tvrdi da je njegova savezna država pod invazijom nasilnih kartela i da se može pozvati na ratne ovlasti da rasporedi postrojbe Nacionalne garde na svoju granicu. Pravno dvojbena teorija o "invaziji" postala je republikanska tema za razgovor.

Vought je u govoru 2023. rekao da su on i Cuccinelli, najviši Trumpov dužnosnik za domovinsku sigurnost, osobno lobirali kod Brnovicha za taj iskorak. Brnovich je za ProPublicu priznao da se prisjeća razgovora s Cuccinellijem o sigurnosti granica. No, dodao je da je mišljenje o invaziji bilo rezultat službenog zahtjeva člana parlamenta Arizone.

Plan za Trumpov poraz

U slučaju da Trump izgubi, Vought je pozvao republikanske čelnike saveznih država poput Floride i Teksasa da stvore republikanska utočišta izbacivanjem svih federalnih dužnosnika.

Dva govora koja je održao Vought nude uvid u ideologiju i politički svjetonazor ključne figure u pokretu MAGA. Tijekom prošlog stoljeća, rekao je Vought, SAD je prošao tihu revoluciju i odmaknuo se od pravog značenja Ustava. Današnja nacija, ustvrdio je Trumpov sljedbenik, predstavlja "postustavni režim", koji se više ne pridržava podjele vlasti kako su to postavili autori Ustava.

Požalio se da su konzervativna desnica i nacionalna većina postali previše sekularni i globalistični. Pozvao je saveznike da se pridruže njegovoj misiji "obnove konsenzusa Amerike kao nacije pod Bogom". Usporedio je izbore 2024. s trenucima u američkoj povijesti kada se zemlja suočavala sa sveopćim ratom.

Vought je rekao da neovisne agencije i neizabrani birokrati i stručnjaci imaju previše moći, dok je tradicionalni zakonodavni proces postao laž. Proširio je tu kritiku na agencije poput Ministarstva pravosuđa i Federalnih rezervi, čiju su neovisnost od Bijele kuće dugo štitile obje političke stranke.

"Ljevica u SAD-u ne želi energičnog predsjednika koji će voditi izvršnu vlast prema volji američkog naroda u skladu sa zakonima zemlje", rekao je Vought u govoru 2024. godine: "Oni ne žele Kongres u kojem se o velikim pitanjima raspravlja i odlučuje pred američkim narodom. Oni žele obeshrabrene i dosadne igrače iz zadnje klupe."

"U Donaldu Trumpu imamo čovjeka koji je tako jedinstveno pozicioniran za ovu ulogu, čovjeka čiji su interesi savršeno usklađeni s interesima zemlje. To  je Božji dar", rekao je Vought.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.