Bivši filipinski predsjednik: Imao sam odred smrti. Sastojao se od sedam gangstera

Foto: EPA

Bivši predsjednik Filipina priznao je da je imao "odred smrti" sastavljen od gangstera dok je još obnašao gradonačelničku dužnost. 79-godišnji Rodrigo Duterte svjedočio je u istrazi Senata o ubojstvima povezanima s drogom tijekom svog predsjedničkog mandata od 2016. do 2022. godine.

Zanijekao je optužbe da je ovlastio policiju da ustrijeli tisuće osumnjičenika tijekom brutalne akcije protiv ilegalnih droga u to vrijeme. Govorio je i o vremenu kad je bio gradonačelnik Davaa, grada na jugu zemlje. "Mogu sada priznati, ako želite. Imao sam odred smrti od sedam ljudi, ali oni nisu bili policajci, bili su gangsteri", kazao je Senatu. 

"Zamolio bih gangstera da ubije nekoga: 'Ako ti nećeš ubiti (tu osobu), ja ću tebe ubiti sada'", prisjetio se. Senator Aquilino Pimentel III., koji vodi istragu, pitao je Dutertea za više detalja, ali ovaj je odbio odgovoriti na to pitanje. Međutim, naglasio je da nikad nije naredio odredu smrti da ubije bespomoćne osumnjičenike.

Njegova akcija suzbijanja droge pod istragom Međunarodnog kaznenog suda

Bio je to prvi put da se Duterte pojavio u javnosti otkako je napustio dužnost 2022. Duterte je bio gradonačelnik Davaa između 2013. i 2016., a tri godine prije toga bio je dogradonačelnik. Filipinska izborna pravila sprječavaju predsjednike da se kandidiraju za drugi mandat, a Bongbong Marcos zamijenio ga je na mjestu čelnika države prije dvije godine.

Duterte je postao poznat po nepoštovanju ljudskih prava i napadima na medije, Katoličku crkvu i političku oporbu, piše Sky News. Suzbijanje droge, koje je rezultiralo neviđenim brojem ubojstava, trenutno je predmet istrage Međunarodnog kaznenog suda, zbog čega bi mogao biti osuđen za zločine protiv čovječnosti.

Jedna od Duterteovih najvećih kritičarki, senatorica Leila de Lima, koja je prethodno istraživala ubojstva povezana s drogom u Davau, kazala je da sada ima dovoljno dokaza za njegov kazneni progon. Međutim, svjedoci su bili previše uplašeni da bi svjedočili pred sudom. 

De Lima je uhićena na početku Duterteovog predsjedničkog mandata i provela je u pritvoru šest godina prije nego što je puštena 2023. Duterte je ponovio da će "izbrisati" sve dilere droge ako mu se dopusti povratak na vlast tvrdeći da im je dopušteno da djeluju nekažnjeno sad kad je on otišao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.