Izrael povukao drastičan potez, ignorirao Ameriku

Foto: EPA

Izraelski parlament izglasao je zabranu gotovo osam desetljeća stare agencije Ujedinjenih naroda koja pruža usluge palestinskim izbjeglicama, što bi moglo imati razorne posljedice za milijune Palestinaca koji žive pod izraelskom okupacijom, javlja CNN. 

Knesset je večeras usvojio dva zakona; jedan zabranjuje djelovanje UNRWA-e unutar Izraela, a drugi izraelskim vlastima zabranjuje bilo kakav kontakt s UNRWA-om – čime je poništen sporazum iz 1967. koji omogućuje UNRWA-i pružanje usluga palestinskim izbjeglicama na područjima pod izraelskom kontrolom.

Strahuje se da će ovaj potez ozbiljno ograničiti Agenciju Ujedinjenih naroda za pomoć i rad s palestinskim izbjeglicama (UNRWA) u njenom djelovanju na područjima pod izraelskom okupacijom.

Nakon donošenja prvog zakona Boaz Bismuth, član Likuda i tvorac prijedloga, izjavio je: "Svatko tko se ponaša poput terorista nema prava u Izraelu... UNRWA je jednaka Hamasu, točka."

Odluka je donesena unatoč snažnom protivljenju arapskih članova Knesseta i velikom međunarodnom pritisku zapadnih zemalja.

SAD izričito tražio od Izraela da ne donese sporni zakon

Nekoliko država, uključujući Sjedinjene Američke Države, izrazilo je duboku zabrinutost zbog kontroverzne zabrane koja bi mogla utjecati na obrazovanje, prehranu, zdravstvenu skrb i egzistenciju milijuna Palestinaca koji ovise o Agenciji.

Prije glasanja State Department pozvao je Izrael da ne usvoji zakon naglasivši da agencija trenutno ima "nezamjenjivu ulogu u Gazi". Državni tajnik Antony Blinken prethodno je upozorio Izrael da bi usvajanje zakona moglo "imati posljedice prema američkom zakonu i politici SAD-a".

Izrael već dugo nastoji ukinuti to tijelo UN-a tvrdeći da su neki njegovi zaposlenici povezani s Hamasom i da škole Agencije promiču mržnju prema Izraelu. UNRWA je više puta odbacila te optužbe navodeći da "apsolutno nema osnove za generalizaciju da je 'institucija u cijelosti infiltrirana'".

UNRWA-u su osnovali Ujedinjeni narodi godinu dana nakon osnivanja Izraela 1948., što je dovelo do raseljavanja stotina tisuća Palestinaca iz njihovih domova.

Uskoro opširnije

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.