Rusija predlaže osnivanje burze žitarica BRICS-a

Foto: Profimedia

Rusko predsjedateljstvo skupine BRICS predlaže uspostavu zajedničke burze žitarica, istaknuvši da je cilj ponuditi alternativu aktualnom mehanizmu određivanja cijena na burzama u zapadnim zemljama.

"Kako bi se osigurala učinkovita, nesmetana i transparentna prekogranična trgovina robom, rusko predsjedateljstvo BRICS-a predlaže uspostavu platforme za trgovinu žitaricama u okviru Burze žitarica BRICS-a", navodi se u dokumentu koji su sastavili ruska središnja banka i ministarstvo financija uoči summita zakazanog od 22. do 24. listopada u ruskom Kazanu.

"Mehanizam trgovanja žitaricama među članicama BRICS-a obuhvatio bi u budućnosti i naftu, prirodni plin i zlato"

Predloženo je i osnivanje agencije BRICS-a koja bi određivala metodologiju izračuna cijena i analizirala situaciju na tržištu kako bi se ponudila alternativa aktualnom međunarodnom određivanju cijena na burzama u zapadnim zemljama.

"Ta će mjera osigurati neovisno određivanje cijena i ojačati suverenitet gospodarstava članica BRICS-a", stoji u dokumentu. Mehanizam trgovanja žitaricama među članicama BRICS-a obuhvatio bi u budućnosti i naftu, prirodni plin i zlato, dodaje se.

BRICS su 2013. godine osnovali Rusija, Kina, Brazil, Indija i Južnoafrička Republika. Kina i Indija najveći su svjetski proizvođači pšenice, dok je Egipat, koji je ušao u BRICS ove godine, najveći svjetski kupac. Veliki su kupci žitarica i Brazil i Iran koji je također pristupio grupi ove godine.

"Žitna diplomacija"

Egipat i Iran spadaju i među najveće uvoznike ruske pšenice, kao i Saudijska Arabija koja je pozvana u članstvo i Alžir koji je razmatrao mogućnost pridruživanja i potom odustao. U ožujku čelnik Ruske unije izvoznika žitarica Rusgrain Eduard Zernin rekao je Reutersu da se nada da će organizacijska pitanja burze biti riješena do summita BRICS-a u Kazanu.

"Tržišta ruskih žitarice danas su raznovrsnija no što su bila prije geopolitičke krize", rekao je tada Zernin. "Kako bismo nadomjestili međunarodne posrednike koji su nestali iz naših opskrbnih lanaca, usredotočili smo se na 'žitnu' diplomaciju, razvijajući izravne kontakte s najvećim svjetskim uvoznicima pšenice i drugih žitarica", dodao je.

Glavni je problem tradicionalnih robnih burzi što na njima glavnu riječ imaju "špekulanti", uključujući hedge fondove, objasnio je tada Zernin. U takvim su uvjetima cijene žitarica po njegovim riječima pale ispod razine troškova proizvodnje.

"Vjerujemo da je u interesu i dobavljača i kupaca pravog žita da se uklone ekstremne oscilacije i da svjetsko tržište žitarica postane transparentno i predvidivo", rekao je.

Pristup burzi žitarica imale bi i zemlje koje nisu članice BRICS-a

"Izraz 'burza' koristimo više kao referencu. U idealnom slučaju trebali bismo govoriti o modernom digitalnom tržištu", dodao je Zernin.

Rusgrain je ideju o burzi žitarica BRICS-a iznio u prosincu prošle godine, a početkom ožujka dobili su podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina. Pristup burzi imale bi i zemlje koje nisu članice BRICS-a, a cijene ne bi bile izražene u dolarima, rekao je u ožujku šef udruge ruskih izvoznika.

"Ne inzistiramo na isključivanju dolara iz plaćanja. No za nas je ključna slobodna konverzija klirinške valute burze u rublje", dodao je Zernin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.