Glasnogovornik T-HT-a: "Virusi iz ugašenog računala nabijaju račune"

MARJAN JURLEKA, glasnogovornik T-HT-a, u razgovoru za Novi list, u kojem je trebao objasniti nagli porast iznosa telefonskih računa, izrekao je nevjerojatnu glupost. Prema Jurleki tako postoje "zloćudni virusi koji nabijaju račun iz ugašenog računala".

Kako piše Novi list, šalteri za reklamacije telekomunikacijskog giganta ovih su dana pod opsadom ogorčenih građana, koji od T-HT-a zahtijevaju objašnjenje za enormno visoke telefonske račune za mjesec rujan.

Ogromne iznose na telefonskim računima za Novi list pokušao je objasniti Marjan Jurleka, glasnogovornik T-HT-a. On tvrdi kako je glavni razlog za naglo povećanje računa pojava dialer programa (Novi list pogrešno piše "dealer"), koji se bez znanja korisnika Interneta spajaju na telefonske brojeve Internet providera lociranih u egzotičnim krajevima, čime je sama cijena poziva bitno veća od uobičajene.

Iako Jurleka tvrdi da se u slučaju dialera radi o virusima (što je posve pogrešno, dialeri spadaju u zasebnu skupinu zloćudnih programa), u pravu je kad tvrdi da takvi programi mogu napraviti nemali telefonski račun.

No, čini nam se da se Jurleka malo zanio u procjeni vlastitog znanja, što je vidljivo iz njegove sljedeće rečenice: "Postoje i takozvani najzloćudniji dialeri koji se naprosto nasele na računalo poput trojanskog konja. Kako imaju u sebi instaliran sat, korisniku se i kad prekine vezu s Internetom i ugasi računalo aktivira sat iz zloćudnog programa. Tako dok korisnik spava, iz ugašenog mu se računala nabijaju skupi impulsi."

Dobro ste pročitali, glasnogovornik najveće telekomunikacijske tvrtke u Hrvatskoj tvrdi da se ugašeno računalo pod utjecajem zloćudnog softwarea putem modema spaja na telefonski broj s posebnom tarifom. Mehanička analogija toj izjavi zvučala bi otprilike ovako: Kad se probuši auspuh na vašem automobilu, vaš auto troši benzin i kad je motor ugašen.

Većina surfera u Hrvatskoj na Internet se spaja modemom, koji koristi fiksnu telefonsku liniju. Kad računalo nije zaraženo zloćudnim programima, korisnik sam bira broj svog Internet providera, koji tada modem poziva koristeći fiksnu telefonsku liniju.

Ono što bi trebalo biti jasno i osnovnoškolcima, ali izgleda nije jasno glasnogovorniku T-HT-a,  osnovna je pretpostavka rada modema i njegovog korištenja telefonske linije - upaljeno računalo i podignut operativni sustav.

Nevjerojatno je da tvrtka poput T-HT-a ne može za odgovorno mjesto glasnogovornika naći osobu koja barata najosnovnijim pojmovima telekomunikacijske struke.

Neven Barković

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.