Hrvatska nacionalna kazališta udružuju se za Zakladu Ana Rukavina

PET NACIONALNIH kazališnih kuća izvest će u srijedu navečer najbolje predstave iz svog repertoara, a sav prihod od ulaznica namijenjen je Zakladi Ana Rukavina, odnosno proširenju Registra dobrovoljnih davatelja koštane srži i osnivanju Banke umbilikalne krvi.

Prvi put nakon dugo vremena udružuju se sve nacionalne kazališne kuće u Hrvatskoj, i to s vrlo plemenitim ciljem. Svaki će ansambl izvesti najbolju predstavu iz trenutnog repertoara kuće, a sve s ciljem unaprijeđivanja Registra dobrovoljnih davatelja koštane srži te osnivanja Banke umbilikalne krvi.

Tako će HNK Varaždin izvesti predstavu "Buba u uhu", a u isto vrijeme HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci odigrat će njihov najnoviji hit, predstavu "Kazimir i Karolina". Splitski HNK odigrat će čak dvije predstave, i to "Francuzicu" i "Billie Holiday", a HNK Osijek "Žamor oko scene (kaos iza kulisa)". HNK u Zagrebu prikazat će balet "Trnoružica", a u njihovim prostorijama već je organizirano dobrovoljno davanje krvi, pa je veliki broj glumaca i zaposlenika ušao u Registar dobrovoljnih davatelja.

“Zaklada Ana Rukavina ulaže velike napore kako bi javnosti ukazala na važnost proširenja Registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži. Čvrsto vjerujemo kako ćemo do kraja godine u Registar upisati 10 tisuća potencijalnih darivatelja i time povećati mogućnost pronalaženja srodnog donora. Od srca se zahvaljujem svim Hrvatskim narodnim kazalištima koja su pokazala dobru volju i odrekla se prihoda od predstava kako bi pripomogli radu Zaklade i ostvarenja njenog plemenitog cilja”, poručio je Tome Lučić, predsjednik Udruge leukemija i limfomi.

Radi se o jedinstvenom slučaju, jer naše nacionalne kazališne kuće dosad nisu blisko surađivale i, prema mišljenju poznavatelja kazališta, premalo su surađivale. Možda je ovaj plemeniti cilj put ka učestalijih suradnji hrvatskih "kulturnih hramova".

D.K.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.