Imamo dokument: HDZ ugovorima dijeli fotelje prije izbora

HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA (HDZ) potpisuje ovih dana koalicijske sporazume sa svojim stranačkim partnerima u općinama i gradovima, a koji definiraju ne samo određeno mjesto na stranačkoj listi te funkcije u vijeću i poglavarstvu nego i se unaprijed raspodjeljuju fotelje u najjačim gradskim tvrtkama i to po stranačkom ključu.

HDZ opet daleko od stvarnog stanja

Riječ je o praksi kojeg upražnjavaju vladajući u gotovo svim jedinicama lokalne uprave i samouprave. Zanimljivo je kako su našu informaciju o dijeljenju fotelja opovrgnuli iz središta HDZ-a kada smo pitali o tome.

"HDZ potpisuje isključivo sporazume temeljene na programima i koji se tiču isključivo lokalnih izbora", stoji u odgovoru glasnogovornice HDZ-a Sunčane Glavak Indexu, na pitanje dijele li se odmah u koalicijskim ugovorima i fotelje u tvrtkama.

No, redakcija Indexa u posjedu je jednog primjerka Sporazuma koji je potpisan za Grad Sisak, a kako i ovog puta ne bi iz središta vladajuće stranke bili opovrgnuti, ovaj dokument ima, za svaki slučaj, i potpise.

Tko će gdje sjediti

Naime, konkretno taj ugovor potpisan je između predsjednika Gradske organizacije (GO) HDZ-a Sisak Dinka Pintarića, predsjednika GO HSS-a Drage Martinca, predsjednika ogranka HSLS-a Kreše Biočine te predsjednika SDA Hrvatske za grad Sisak i Sisačko moslavačku županiju Šabana Kadrića, potpisan je 12. ožujka ove godine. Bio bi to samo jedan od uobičajenih koalicijskih sporazuma da zapravo nije ugovoren raspored tko će zapravo ugrabiti najjače fotelje u Sisku.

Tako u sporazumu piše kako će SDA nakon izbora voditi Centar za kulturu, HSLS će voditi Vodoopskrbu, HSS će postaviti svoje ljude u Dječjem vrtiću Sisak Novi, Gradskoj tržnici, te u Gospodarenju otpadom Sisak, dok će HDZ-u pripasti sva preostala vodeća mjesta u trgovačkim
društvima i ustanovama.

Štoviše, lokalni Sanaderi, Friščići i Adlešićke precizno su i vrlo detaljno raspodijelili i fotelje u Nadzornim odborima i Upravnim vijećima. Tako će HDZ imati 21 člana nadzornih odbora i upravnih vijeća što bi bilo 45.16 posto, HSS će imati 10 članova ili 22 posto, dok će HSLS imati 8, a SDA četiri člana.

Ostavljena prazna polja za upisati imena

Također, sporazum koji nalikuje na trgovački ugovor, definirao je i kako će se unutar Gradske uprave formirati i novi Upravni odjel koji će biti zadužen za ruralni razvoj, poljoprivredu, turizam, zaštitu okoliša te će raspolagati financijskim sredstvima na razini od oko 10 posto gradskog
proračuna. 

Štoviše prilog Sporazumu je i grafički prikaz svih tijela gradske uprave zajedno sa svim tvrtkama, a ostavljena su i slobodna polja u koja se trebaju upisati imena.

Ilko Ćimić
Foto: Index/

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.