Macron ljut na svoje ministre: "Bio sam zapanjen kad sam čitao što sam navodno rekao"

Foto: EPA

Emmanuel Macron optužio je francuske ministre i novinare za "nedostatak profesionalizma" zbog objavljivanja njegovih primjedbi o Izraelu koje je izrekao na zatvorenom sastanku kabineta.

Sudionici sastanka su potvrdili kako je Macron izjavio da "gospodin Netanyahu ne smije zaboraviti da je njegova zemlja stvorena odlukom UN-a". Macron je pritom mislio na glasanje Opće skupštine u studenom 1947. kojim je okončan britanski mandat nad Palestinom, a zemlja podijeljena na židovsku i arapsku državu. 

Ta Macronova izjava izazvala je bijesnu reakciju Benjamina Netanyahua. Izraelski premijer je naglasio da su njegovu državu osnovali ljudi koji su preživjeli Holokaust, između ostalog i u Višijskoj Francuskoj. Macron je sinoć u Bruxellesu pokušao ublažiti kontroverzu tako što je iznio kritiku na račun francuske vlade i novinara, piše Politico.

Napeti odnosi između Macrona i Netanyahua

"Ministri moraju poštivati ​​pravila i biti etični, a ne dijeliti komentare koji su skraćeni, lažni ili izvučeni iz konteksta", naveo je Macron. Francuski predsjednik je istaknuo da je bio "zapanjen čitajući priče" o onome što je navodno rekao.

"Govorim dovoljno o situaciji na Bliskom istoku i ne trebaju mi ​​trbuhozborci", dodao je. Francusku vladu predvodi konzervativni premijer Michel Barnier, a u njoj su ministri iz Macronova centrističkog tabora, ali i iz stranke desnog centra Les Républicains.

Napetosti između Macrona i Netanyahua porasle su nakon što je Izrael pokrenuo kopnenu operaciju na jugu Libanona, zemlje koja ima duge povijesne veze s Francuskom. Francuska je prošlog mjeseca pokušala posredovati u 21-dnevnom prekidu vatre između Izraela i Hezbolaha. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.