Ministar Dabro: Država će pomoći proizvođačima šećerne repe

Ilustracija: Maja Santosi /PIXSELL

Potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro izjavio je danas kako je država poduzela sve kako bi pomogla proizvođačima šećerne repe čiji su usjevi stradali od suše i drugih nepogoda te im poručio da neće biti ostavljeni nezaštićeni.

"Sredstva smo osigurali u državnom proračunu, a od Europske komisije zatražili smo angažiranje kriznog europskog fonda za štete. Europskoj komisiji poslali smo i dodatnu zamolbu za odobrenje sredstava koja su ostala u programu starog ruralnog razvoja, oko tri milijuna eura, a odobrenje nam je pristiglo prekjučer", rekao je Dabro.

Očekuje se proizvodnja 50 tisuća tona, što je 40 posto planiranog

On je u Županji bio prisustvovao početku 78. kampanje prerade šećerne repe. "Nema bojazni da bi država u bilo kojem trenutku proizvođače šećerne repe mogla ostaviti same i nezaštićene", rekao je.

"Iskoristili smo sve moguće resurse kako bismo ublažili posljedice štete koju ste pretrpjeli, a govorimo o devet milijuna eura. Ne želimo nikoga ostaviti bez odštete. Hrvatska država treba vas i u idućim godinama i željeli bismo da ne odustanete od sjetve i proizvodnje šećerne repe", poručio je proizvođačima.

Predsjednik Uprave Hrvatske industrije šećera Željko Zadro kazao je kako je županjska tvornica na polovici proizvodne kampanje.

"Očekujemo završetak do 10. prosinca uz proizvodnju 50 tisuća tona, što je oko 40 posto u odnosu na plan s početka srpnja. Još nismo podvukli crtu, ali sigurno je da ćemo imati 55 posto gubitka u proizvodnji šećera", rekao je.

"Trebamo potporu naših proizvođača, da ostanu s nama, a ostalo, poput repromaterijala, nije upitno. Koristit ćemo iskustva Španjolske i Italije i krenuti i mi u raniju sjetvu, preuzeti rizik od smrzavanja i nadati se da će sljedeća godina biti bolja. Očekujemo pad sjetvenih površina jer su ljudi dosta nastradali", rekao je Zadro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.