Ministarstvo o dječaku koji i u novoj školi maltretira đake: Pozivamo na empatiju

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministarstvo obrazovanja pozvalo je na empatiju nakon reakcije roditelja koji danas nisu poslali djecu na nastavu zbog dječaka koji je zbog nasilnog ponašanja premješten u osnovnu školu koju pohađaju njihova djeca.

>>Roditelji: Prebačeni dječak i u našoj školi maltretira đake. Psuje, uznemirava curice

Država nije učinila ništa dok nije postalo prekasno

Slučaj je to o kojem Index piše od ožujka, a država sve dok nije postalo prekasno nije učinila ništa konkretno. Gotovo cijeli razred (14 od 16 učenika) ispisao se iz ove škole zbog tog učenika za kojeg su ustvrdili da je nasilan.
Kada su se oni ispisali, Ministarstvo obrazovanja je došlo do rješenja da se ispiše i taj problematični učenik.

Čini se da se problem nastavio i u novoj školi. Izazvao je reakciju roditelja koji tvrde da opet radi probleme i verbalno vrijeđa, zbog čega danas nisu poslali djecu u školu, a oni su se okupili na prosvjedu i oglasili pismom.

Ministarstvo: Apeliramo na ljudskost

Pitali smo Ministarstvo kako komentira ovaj slučaj i što namjerava napraviti da se problem riješi.

"Prije svega napominjemo kako je riječ o djetetu koje ima 10 godina te apeliramo na roditelje, a i ostale koji žele doprinijeti rješavanju ovog slučaja na empatiju i ljudskost", naveli su.

"Ministarstvo, kao i do sada, stoji na raspolaganju školi za svu pomoć koju škola zatraži bilo da se radi o zapošljavanju dodatnog stručnog osoblja ili nečeg drugog što je školi potrebno. Ministarstvu obrazovanja na prvome mjestu uvijek je interes djeteta i njegovo pravo na obrazovanje. Nadalje, učeniku je osiguran i pomoćnik u nastavi, a škola ima ekipiranu stručnu službu koja je iznimno važna u ovakvim situacijama.

Što se tiče izmjene postojećih propisa koje dio dionika sada spominje, možemo samo istaknuti da iako postojeći propisi možda nisu savršeni i trebaju izmjene koje će se dogoditi, isti ti propisi funkcioniraju već duže vrijeme i pomoću tih propisa riješeni su brojni drugi slični slučajevi te oni nikako ne bi trebali služiti nikome kao alibi za nečinjenje, pasivnost i prebacivanje odgovornosti", naveli su iz Ministarstva.

"Sustav je zakazao"

"Sustav koji je u potpunosti zakazao i uopće nije reagirao, sada je odlučio da taj učenik bude u novoj školi", poručili su roditelji djece u pismu. 

U njemu se mole i roditelji djece iz drugih razreda da im se pridruže i pruže podršku. "Ovo nije prosvjed protiv djeteta, dotičnog učenika, već sustava koji ne reagira i nikome ne pomaže", poručili su roditelji djece, a prenosi 24 sata.

 

Navodno ih se tridesetak okupilo pred školom i odmah su ušli na sastanak s ravnateljem.

Jutarnji list navodi da je, bez ikakve najave roditeljima, ovih dana nastavu u novozagrebačkoj školi došao pohađati dječak zbog kojeg se iz osnovne škole u centru Zagreba početkom ove školske godine ispisalo 14 učenika. Hina je kontaktirala školu, u kojoj je rečeno da ravnatelj nije u školi, a pedagoginja i psihologinja se nisu javljale na telefon.

"Šok je odmah uslijedio za nas roditelje. Ništa nam nije objašnjeno zašto je dijete došlo u naš razred i kako, a odmah prvi dan krenuli su problemi. Uznemirava djecu, govori prostote, seksualno uznemirava curice, pokazuje srednji prst i slične stvari", rekla je majka jednog djeteta. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.