Objavljena prva snimka olupine Titana, pogledajte

Screenshot: WFAA

Prva snimka podmornice Titan nastala nakon smrtonosne implozije u lipnju 2023. objavljena je jučer na javnom saslušanju o nesreći u kojoj je poginulo petero ljudi. Snimku je napravila Obalna straža.

Ljudi u podmornici poginuli su kad je ogroman pritisak oceana prouzročio imploziju u blizini obale Newfoundlanda u Kanadi. U podmornici su bili britanski istraživač Hamish Harding, britansko-pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Sulejman, Stockton Rush, izvršni direktor OceanGatea, američke tvrtke koja je bila vlasnik Titana, te francuski ronilac Paul-Henri Nargeolet.

Saslušanje je otkrilo nove detalje o imploziji Titana, ali i kompaniji u čijem je vlasništvu bio.

Dosad neobjavljena snimka, nastala na dubini od 3776 metara, omogućila je javnosti prvi pogled na Titanov slomljeni repni konus na dnu Atlantskog oceana. Fragmenti podmornice također su vidljivi na dnu oceana. Nakon implozije pronašle su ih spasilačke ekipe.

Pomorski istražni odbor rekao je da Titanov odvojeni repni konus i drugi ostaci pružaju "uvjerljive dokaze" da je brod doživio "katastrofalnu imploziju", izvijestio je CNN. Tekstualne poruke koje je posada Titana poslala pomoćnom brodu Polarnom princu također su pružile novi uvid u nesreću.

U jednom trenutku tijekom njegovog nesretnog putovanja Polarni princ upitao je Titana može li još uvijek vidjeti pomoćni brod na informacijskom zaslonu. Posada je odgovorila da je "sve u redu" te se nastavila spuštati.

Što je pisalo u posljednjoj poruci?

U posljednjoj poruci Titanova posada napisala je "ispuštena dva utega", izvijestio je CNN. To znači da je podmornica ispustila dva utega u nadi da će se vratiti na površinu oceana. OceanGate, tvrtka koja je razvila Titan, suočila se s pomnim ispitivanjem jer su se javili svjedoci koji su rekli da su bili zabrinuti oko konstrukcije.

Tony Nissen, bivši direktor inženjeringa za OceanGate, rekao je da je osjećao kako ga požuruju da Titan što prije krene u ocean, svjedočeći da je "100%" iskusio pritisak od najviših direktora kompanije.

Tym Catterson, koji je radio kao izvođač radova za OceanGate, posvjedočio je u ponedjeljak da mu nije bilo ugodno putovati Titanom zbog pitanja o konstrukciji broda od karbonskih vlakana i titana, izvijestio je ABC News.

"Ne vjerujem da su kompoziti pravi materijal za podmornicu koja je pod vanjskim tlakom", rekao je. Catterson je također rekao da je svoje brige prenio nekolicini zaposlenika OceanGatea.

Saslušanje je počelo prekjučer i očekuje se da će trajati dva tjedna. Svrha mu je "otkriti činjenice vezane" za kobnu imploziju Titana, rekao je Jason Neubauer, predsjednik Pomorskog istražnog odbora. Također će istražiti svako potencijalno "loše ponašanje ili nemar".

Oni koji su putovali Titanom poginuli su nakon što su se spustili u dubine sjevernog Atlantika kako bi vidjeli Titanic, britanski putnički brod koji je nekoć opisivan kao "praktički nepotopiv", ali je potonuo 1912. nakon što je udario u santu leda usmrtivši više od 1500 ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.