Ono što je izumio užasavalo ga je, pa se odlučio posvetiti nagradi za mir i znanost

FOTO: WIkipedia

Alfred Nobel, rođen 21. listopada 1833. godine u Stockholmu, bio je švedski kemičar, inženjer i industrijalac, najpoznatiji kao utemeljitelj Nobelove nagrade. Njegovo najznačajnije otkriće, dinamit, revolucioniralo je građevinsku industriju i pomoglo u razvoju modernog ratovanja. Iako je Nobel stekao bogatstvo zahvaljujući svojim izumima, njegovo nasljeđe nije bilo bez kontroverzi.

Inovacije su mu bile u krvi

Nobel je bio najmlađi od osmero djece u obitelji. Njegov otac Immanuel bio je inženjer i izumitelj koji je u mladosti bio u financijskim teškoćama. Obitelj se preselila u Sankt-Peterburg, gdje je Alfred stekao osnovno obrazovanje. Godine 1850. vratio se u Švedsku kako bi nastavio obrazovanje, ali je ubrzo napustio školu kako bi se posvetio kemiji i inženjeringu.

U dvadesetoj godini Nobel je otkrio način stabilizacije nitroglicerina, supstance koja je prethodno bila neupotrebljiva zbog svoje eksplozivnosti. Godine 1867. patentirao je dinamit, koji je postao osnovni materijal za građevinsku i rudarsku industriju. Ovaj izum učinio je Nobela bogatim i uglednim, ali je također postavio temelje za buduće ratne konflikte.

Od dinamita do Nobelove nagrade

Iako je Nobel stekao bogatstvo izumima vezanim uz eksplozive, bio je duboko zabrinut zbog učinaka koje su njegovi izumi imali na ratovanje. Nakon što je u novinama pročitao pogrešno izvješće o svojoj smrti, u kojem je bio nazvan "trgovcem smrću", Nobel je odlučio promijeniti svoj javni imidž. Tada je donio odluku da osnuje nagrade koje bi se dodjeljivale onima koji su pridonijeli čovječanstvu u područjima kao što su mir, književnost, kemija, fiziologija ili medicina te fizika.

Nobel je u oporuci iz 1895. godine precizirao da se dio njegovog bogatstva koristi za osnivanje fonda koji će financirati nagrade. Prva dodjela ovih nagrada održana je 1901. godine, postavši simbol priznanja za izvanredne doprinose društvu. Nobelova nagrada za mir postala je posebno značajna i ugledna.

Nobel u ranim dvadesetima

Ostavština

Alfred Nobel umro je 10. prosinca 1896. godine u Italiji, ostavljajući iza sebe kompleksno nasljeđe. Iako je dinamit omogućio brži razvoj građevinske industrije, njegova uloga u ratovima bila je nezanemariva.

Nobelove nagrade danas se smatraju jednim od najprestižnijih priznanja na svijetu. Svake godine laureati dobivaju nagrade koje simboliziraju ideal postizanja mira, inovacija i znanstvenog napretka.

Nobelovo ime ostalo je u kolektivnoj svijesti sinonim za humanizam i doprinos čovječanstvu, dok njegovo stvaralaštvo nastavlja izazivati rasprave o etici znanstvenih dostignuća.

U ovom kontekstu Alfred Nobel ostaje ne samo izumitelj i industrijalac već i vizionar koji je prepoznao važnost mira i društvenog napretka. Njegova odluka da podrži humanitarne inicijative i znanstvena postignuća ostaje prvo po čemu ga pamtimo danas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.