Bitka nakon koje je Britanija postala svjetska sila

FOTO: WIkipedia

Bitka kod Trafalgara, koja se zbila 21. listopada 1805. godine, predstavljala je jedan od najznačajnijih sukoba u Napoleonovim ratovima i imala je dalekosežne posljedice za pomorsku dominaciju Velike Britanije. Ova pomorska bitka odvijala se između britanske flote, predvođene admiralom Horatiom Nelsonom, i francusko-španjolske flote pod zapovjedništvom viceadmirala Pierre-Charlesa Villeneuvea.

Uoči bitke, Europa je bila pogođena Napoleonskim ratovima, a Francuska je nastojala uspostaviti kontrolu nad morem kako bi osigurala svoje interese i oslabila britanske trgovačke rute. Nelson je bio svjestan opasnosti koju predstavljaju francuske i španjolske pomorske snage, koje su bile okupljene u blizini Trafalgara, u jugozapadnom dijelu Španjolske. Njegov cilj bio je osujetiti planove Napoleona za invaziju na Britaniju i očuvati britansku pomorsku dominaciju.

Porazio veću flotu neuobičajenom taktikom

Tijekom bitke britanska flota, koja je brojila 27 brodova, suočila se s protivničkom flotom od 33 broda. Nelson je odlučio izvesti neuobičajenu taktiku napada koja je uključivala razbijanje neprijateljskih linija. Njegov plan bio je podijeliti britanske snage u dva odvojena jata koja će napasti francusku flotu s obje strane. Ova inovativna strategija iznenadila je neprijatelja i omogućila britanskim brodovima da iskoriste svoju superiornu taktiku i vještinu.

Nelsonova strategija bila je uspješna, a britanski brodovi, uključujući HMS Victory, uspjeli su oslabiti protivničke snage. Tijekom borbe Nelson je bio ranjen, a njegov posljednji trenutak postao je legendaran. Prije smrti rekao je: "Svi se oslanjaju na mene, ali moji su ljudi još uvijek na brodu." Njegova hrabrost i odlučnost postali su simbol britanske pomorske tradicije.

Bitka kod Trafalgara završila je potpunom britanskom pobjedom, čime je francusko-španjolska flota pretrpjela velike gubitke, uključujući 22 broda. Ova pobjeda omogućila je Britaniji da zadrži svoju pomorsku dominaciju i spriječi Napoleonove ambicije o invaziji. Nakon bitke Britanija je bila jedina pomorska sila koja je mogla kontrolirati more, što je značajno utjecalo na geopolitičku situaciju u Europi.

Horatio Nelson

Kontinentalna blokada

Kako nije uspio slomiti Veliku Britaniju na moru, Napoleon je u narednim godinama vodio ekonomski rat s Englezima. Uskoro je predstavio svoj Kontinentalni sustav koji su potpisale njegove saveznice, a sustav je označavao ekonomsku blokadu Velike Britanije. Premda ju nije slomio, Velika Britanija itekako je osjetila posljedice ratovanja s Napoleonom te je morala pojačati trgovinu sa svojim prekomorskim kolonijama.

Bitka kod Trafalgara bila je jedna od najvažnijih tijekom Napoleonovog vremena. Nelsonova smrt obilježena je diljem Britanije, a njegovu baštinu danas simbolizira spomenik u Londonu. Ova bitka ne samo da je označila kraj Napoleonovih ambicija na moru već je i učvrstila britansko vodstvo u pomorskim poslovima, što će trajati sve do 20. stoljeća.

Trafalgarska bitka zacementirala je britansku poziciju kao vodeće maritimne sile. Nakon 1815. godine Britanija je bila sasvim slobodna ploviti svjetskim morima i diktirati svjetske politike. Počelo je doba tako Britanskog Carstva, koje će biti izazvano tek u drugoj polovici 19. stoljeća kada se pojavljuju nove sile. Radi se o SAD-u, Ruskom Carstvu te II. Reichu, odnosno Njemačkoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.