Papa pozvao na dan molitve za mir 7. listopada, godišnjicu napada Hamasa na Izrael

Foto: EPA

Papa Franjo pozvao je na dan molitve i posta za mir u svijetu sljedeći ponedjeljak, 7. listopada, na prvu godišnjicu Hamasovih napada na Izrael, i u trenutku kada je Bliski istok na rubu katastrofe.

Papa je svoj poziv uputio na kraju homilije održane na svečanoj misi na Trgu svetog Petra u Rimu prigodom otvaranja drugog zasjedanja 16. redovne opće skupštine Biskupske sinode, najavljujući Dan molitve i posta za mir u svijetu 7. listopada.

"Molim sve da im 7. listopada bude dan molitve i posta za mir u svijetu”, rekao je Papa.

To je, kako je rekao, potrebno "u ovom dramatičnom trenutku naše povijesti, dok vjetrovi rat i vatre nasilja nastavljaju razarati cijele narode i nacije".

Latinski patrijarh u Jeruzalemu, talijanski kardinal Pierbattista Pizzaballa, je već ranije pozvao na dan molitve, posta i pokore za mir u Svetoj Zemlji. 

Papa je na kraju homilije najavio i novi posjet bazilici Santa Maria Maggiore u nedjelju, 6. listopada, kako bi Gospi uputio molitvu mir. Na tu je molitvu pozvao i sve članove Sinode koja se trenutno održava u Vatikanu.

Od 7. listopada 2023., Franjo ne prestaje pozivati na prekid vatre i oslobađanje izraelskih talaca u rukama Hamasa.

Dan posta i molitve Papa je već prije tijekom svog pontifikata, od 2013. do 2023., proglašavao zbog stanja u Siriji, Libanonu, Afganistanu, Ukrajini i Svetoj Zemlji.

Tog 7. listopada 2023. u napadima na naselja i glazbeni festival na jugu Izraela, Hamas je pobio oko 1200 ljudi i oteo 251 osobu. Pretpostavlja se da je 64 talaca odvedenih u Pojas Gaze još uvijek živo.

U izraelskom odgovoru koji je potom uslijedio, u palestinskoj enklavi je, prema tvrdnjama Hamasa, poginulo preko 41.000 ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.