Pomoćnik šefa NATO-a: NATO neće biti dio sukoba u Ukrajini, to je crvena linija

Screenshot: N1

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku Javier Colomina boravi u Sarajevu gdje je za N1 govorio o misiji pomoći Ukrajini (NSATU) i o tome može li doći do situacije u kojoj bi hrvatski vojnici zaista mogli otići i na teritorij Ukrajine tijekom ove misije.

Pomoćnik šefa NATO-a: Sve naše aktivnosti događaju se izvan teritorija Ukrajine

"NSATU je bila jedna od najvećih odluka koje smo donijeli u Washingtonu na summitu u srpnju, misija koja podržava, koja pomaže, koja trenira i koja koordinira borbenu opremu koju mi, naši saveznici, donosimo u Ukrajinu. Ali mi to radimo iz različitih središta. Sva središta su izvan Ukrajine. Za nas postoji jasna crvena linija, a to je da NATO neće biti dio sukoba. I zato se naše prisustvo, naša pomoć, naša suradnja s Ukrajinom uvijek odvija izvan teritorija Ukrajine.

Naravno, tamo imamo neku vrstu ambasade. To je predstavništvo NATO-a u Ukrajini, ali radi kao ambasada. Koordinira rad sa njihovim vlastima. Ali sva naša vojna pomoć, sva naša pomoć u obuci se uvijek obavlja izvan teritorija Ukrajine. To je jasna crvena linija za nas. Bili smo vrlo jasni od početka, a tako će biti i dalje. Koliko sam shvatio ako misija bude odobrena, u nju će ići samo jedan ili dva vojnika iz Hrvatske", rekao je Colomina.

Pomoćnik šefa NATO-a: Interna odluka svake države je kako će pomoći Ukrajini

"Za Ukrajinu je od suštinskog značaja da svaki saveznik, svaki partner doprinese podršci Ukrajini, oni su trenutno u teškoj situaciji na bojnom polju. I to je bila poruka NATO-a. Moramo nastaviti podržavati Ukrajinu koliko god možemo. Mi saveznici i partneri, i općenito, svaki drugi akter na međunarodnoj sceni. Onda je, naravno, interna odluka je na svakoj državi kako će podržati Ukrajinu. Postoje različiti načini, a jedan od njih je doprinos NSATU misiji.

Jedino što mogu reći je da je NSATU za nas bila velika odluka donesena u Washingtonu. Upravo sada se ispunjavaju svi uvjeti da bi misija bila funkcionalna. To bi se trebalo dogoditi krajem ove godine, dakle, za samo par mjeseci. Ide nam dobro i nastavit ćemo poticati naše saveznike, naše partnere, naše prijatelje da podrže Ukrajinu koliko god je to moguće", zaključio je Colomina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.