Procurili izraelski planovi za napad na Iran. Amerikanci špijunirali Izrael?

Foto: Profimedia

Američki istražitelji pokušavaju otkriti kako je par visoko povjerljivih izraelskih obavještajnih dokumenata procurio na internet, nakon što su se u petak pojavili u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Dokumenti, koji se čine autentičnima, otkrivaju detalje o planovima izraelskih zračnih snaga (IAF) za nadolazeće raketne napade na Iran, prenosi BBC.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da je predsjednik Joe Biden "duboko zabrinut" zbog curenja informacija, ali dužnosnici još nisu utvrdili je li došlo do hakiranja ili curenja informacija.

Dokumente analiziraju vojni stručnjaci koji vjeruju da su podaci vjerodostojni, s obzirom na korištenu terminologiju i akronime kao što su "FGI" (obavještajna služba strane vlade) i "TK" (Talent Keyhole), što označava satelitsku obavještajnu službu. Čini se da su dokumenti proslijeđeni agencijama unutar saveza Five Eyes, koji uključuje SAD, Veliku Britaniju, Kanadu, Australiju i Novi Zeland.

Plan napada na Iran

Izrael planira odmazdu protiv Irana zbog napada balističkim projektilima 1. listopada, koji je Iran izveo kao odgovor na ubojstvo vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha.

Izvješće o curenju povjerljivih američkih dokumenata otkriva napredne izraelske pripreme za napade na ciljeve u Iranu koristeći dva balistička raketna sustava lansirana iz zraka, Golden Horizon i Rocks. Ovi sustavi, s dometom do 2000 km, omogućili bi Izraelu da izvrši udare s velikih udaljenosti, izbjegavajući potrebu da njihovi zrakoplovi prelete države poput Jordana.

Dokumenti ne otkrivaju konkretne ciljeve ili vremenski okvir za napade, no ukazuje se na vojne baze, posebno one povezane s Iranskom revolucionarnom gardom (IRGC) i milicijom Basij, kao vjerojatne mete. Odsutnost priprema za aktiviranje izraelskog nuklearnog odvraćanja dodatno je istaknuto, što je osjetljivo pitanje s obzirom na američku politiku prema Izraelu i njegovom navodnom nuklearnom arsenalu.

Američke obavještajne agencije istražuju je li curenje informacija namjerno, a mogućnost neprijateljskog hakiranja od Irana također se istražuje. Ako se izraelski planovi provedu, očekuje se povećanje napetosti na Bliskom istoku.

SAD špijunirao Izrael?

Dokumenti koji su procurili ukazuju na to da se izraelske zračne snage pripremaju za dalekosežni napad na iranske vojne ciljeve, vjerojatno usmjerene na baze Iranske revolucionarne garde (IRGC) i miliciju Basij. Ove dvije organizacije smatraju se ključnim institucijama Islamske Republike, odgovornim za projiciranje iranskog vojnog utjecaja u inozemstvu i za suzbijanje prosvjeda unutar zemlje.

Ovo curenje dokumenata moglo bi pokazati da SAD, unatoč savezničkom odnosu s Izraelom ne prepušta ništa slučaju te da je moguće da je došlo do špijuniranja kako bi se doznali izraelski planovi za napad, piše BBC.

Iako SAD otvoreno izražava protivljenje gađanju iranskih nuklearnih i naftnih postrojenja, ove vojne baze su također osjetljive mete. Pitanje je i kako će izraelski odgovor utjecati na američke izbore, zbog zabrinutosti Washingtona o mogućoj eskalaciji sukoba u tom razdoblju.

Ako i kada Izrael provede ove planove, regija će doživjeti značajan porast napetosti, a u neželjenom scenariju dovesti i do totalnog rata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.