Prodavali hrvatske isprave kriminalcima. Jedan je bijegu, dvoje ih je u Srbiji

Ilustracija: Slavko Midzor/PIXSELL

Zbog preprodaje krivotvorenih hrvatskih isprava pripadnicima regionalnog krim-miljea, na zagrebačkom Županijskom sudu na četiri godine i 10 mjeseci zatvora nepravomoćno je osuđen Nikola Vein, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Uz Veina koji, postane li presuda pravomoćna, mora vratiti i nepripadnu imovinsku korist od 538.000 eura, nepravomoćno je osuđeno dvoje njegovih pomagača, Mile Rađenović, koji se nalazi u bijegu, te Tatjana Aćimović, koja se kao i Vein nalazi u Srbiji.

Optužnica je podignuta u studenom 2020. 

Rađenović je osuđen na godinu dana zatvora te mora vratiti nepripadnu imovinsku korist od 5100 eura, dok je Aćimović uvjetno osuđena na godinu dana zatvora, a ta se kazna neće izvršiti ako u idućih pet godina ne počini novo kazneno djelo. Obrazlažući presudu, sutkinja Ivana Bujas naglasila je da je tijekom izvođenja sudskih dokaza nedvojbeno utvrđeno da su optuženici počinili kaznena djela koja im se stavlja na teret.

Optužnica protiv 11 članova skupine predvođene Veinom podignuta je u studenome 2020., a dio njih se nagodio s Uskokom u zamjenu za manje kazne, s tim da je postupak protiv Ivana Čerine, koji u Austriji izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu, razdvojen u odnosu na ostale.

Veina i pripadnike njegove skupine teretilo se da su od kolovoza 2018. do 27. studenoga 2019. pribavili nepripadnu imovinsku korist od 2.5 milijuna eura preprodavajući krivotvorene isprave kriminalcima iz regije. Prema optužnici, Vein je pribavljao osobne podatke državljana Srbije koji su imali i hrvatsko državljanstvo, ali im nisu bile izdavane isprave s hrvatskim OIB-om.

Vein oslobođen krivnje za pripremanje protudržavnog terorizma

Kada bi utvrdili da se radi o osobama koje su upisane u maticu rođenih u Hrvatskoj i knjigu državljana RH u Srbiji, od nepoznatih osoba pribavljali su krivotvorene putne isprave Srbije s prethodno unesenim osobnim podacima hrvatskih državljana.

Potom su bili podneseni zahtjevi za izdavanjem hrvatskih osobnih isprava s umetnutim ispravama stvarnih korisnika, a radilo se o kriminalcima iz Srbije i Crne Gore. Nakon toga bi oni odlazili u policijske postaje u Hrvatskoj i podnosili zahtjeve za izdavanje osobnih isprava u žurnom postupku.

Uskok u optužnici navodi da je na ovaj način pribavljeno 75 osobnih iskaznica i putovnica koje su korisnici plaćali između 7500 i 15.000 eura. Nikolu Veina je zbog nedostatka dokaza zadarski Županijski sud u ožujku 2007. oslobodio krivnje za kazneno djelo pripremanja protudržavnog terorizma, ali ga je Općinski sud u Kninu osudio godinu dana ranije na 10 mjeseci zatvora zbog krivotvorenja isprava.

Nikola Vein
​​​​Foto: Dino Stanin/Vecernji list
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.