Austrijski narodnjaci dobili mandat za sastavljanje vlade. Izgledna velika koalicija?

Foto: EPA

Austrijski predsjednik Alexander van der Bellen dao je danas, nekoliko tjedana nakon parlamentarnih izbora u Austriji, mandat za sastavljanje vlade dosadašnjem kancelaru i predsjedniku drugoplasirane Narodne stranke Austrije (ÖVP) Karlu Nehammeru.

"Tijekom razgovora posljednjih tjedana se ispostavilo da Slobodnjačka stranka Austrije (FPÖ) i njezin predsjednik Herbert Kickl ne mogu pronaći koalicijskog partnera", objasnio je Alexander van der Bellen svoju odluku da mandat povjeri drugoplasiranom ÖVP-u i njegovom predsjedniku Karlu Nehammeru, a ne relativnom pobjedniku na izborima FPÖ-u.

Velika koalicija?

On je rekao kako su ÖVP i na izborima krajem rujna trećeplasirana Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) u razgovorima objasnile da "iz straha po demokraciju i pravnu državu" ne mogu koalirati s FPÖ-om, strankom krajnje desnice. Moguća je tako velika koalicija narodnjaka i socijaldemokrata uz podršku liberala u austrijskom parlamentu.

Ove stranke su svoje odbijanje suradnje s desno-populističkim slobodnjacima obrazložile i prisnošću te stranke s Moskvom te "pomanjkanjem distance" prema radikalno desnim snagama u Austriji. "Austriji je potrebna djelotvorna, stabilna i samostalna vlada", rekao je Van der Bellen.

On nije isključio mogućnost da u radu buduće vlade sudjeluju i stranke Zeleni ili liberalna stranka Neos, u svrhu postizanja "jače podrške u parlamentu".

Na izborima za austrijski parlament 29. rujna FPÖ je osvojio 29 posto glasova, narodnjački ÖVP 26, socijaldemokrati SPÖ-a 21, Neos devet i Zeleni osam posto.

ÖVP je i prije izbora isključio mogućnost koaliranja s FPÖ-om u slučaju da njihov predsjednik Kickl, čije stavove ÖVP smatra preekstremnima, bude htio sudjelovati u radu vlade. ÖVP i FPÖ su već jednom koalirali na saveznoj razini, ali se koalicija i vlada tadašnjeg kancelara Sebastiana Kurza 2019. raspala zbog uloge FPÖ-a u koruptivnoj aferi Ibiza.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.