Rusija članicama BRICS-a predložila pokretanje alternativne platforme za plaćanja

Ilustracija: EPA

Rusija će članicama BRICS-a predložiti uspostavu platforme za međunarodna plaćanja koja će konkurirati aktualnom "centraliziranom" sustavu i biti fokusirana na plaćanja u nacionalnoj valuti, pokazuje dokument objavljen na stranici ruskog ministarstva financija.

Nova infrastruktura za prekogranična plaćanja uključivala bi sustav poruka i mrežu komercijalnih banaka koje bi provodile prekogranične transakcije u nacionalnim valutama.

Središnje mjesto u transakcijama imale bi središnje banke kako bi se platni promet zaštitio od vanjskih utjecaja, tumači rusko predsjedateljstvo BRICS-a u prijedlogu dokumenta, sastavljenom uoči samita koji će biti održan od 22. do 24. listopada u ruskom Kazanu.

Uspostava izravnih veza među središnjim bankama mogla bi svesti rizik na minimum jer bi isključivanje komercijalnog zajmodavca iz sustava podrazumijevalo i isključivanje 'njegove' središnje banke, objašnjavaju, navodeći i mogućnost zajedničke multilateralne platforme za plaćanja, koja bi se temeljila na modernoj tehnologiji.

"Prekomjerno oslanjanje na jednu valutu"

Krize su naglasile nedostatke međunarodnog financijskog sustava i potencijal za destabilizaciju koji predstavlja "prekomjerno oslanjanje na jednu valutu i na centraliziranu financijsku infrastrukturu", tvrde.

Sustav treba prilagoditi kako bi se bolje nosio s "izazovima koje predstavlja fragmentacija svjetske trgovine" i kako bi pratio potrebe svjetskog gospodarstva, stoji u dokumentu.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i njegova specijalna prava vučenja (SDR-ovi) nisu u razvoju pratili svjetsko gospodarstvo, zaključak je ruskog predsjedateljstva BRICS-a.

SDR-ovi su prema prvobitnom planu trebali postati alternativna imovina u državnim rezervama, pa i nova globalna valuta, ali njihova je učinkovitost, u cjelini gledano, još uvijek ograničena, konstatiraju, predlažući raspravu o njihovoj mogućoj ulozi u globalnom gospodarstvu i u kontekstu privatnog sektora.

Predlažu i zajedničku burzu žitarica

Rusko predsjedateljstvo BRICSA-a predlaže i uspostavu zajedničke burze žitarica čiji je cilj ponuditi alternativu aktualnom mehanizmu određivanja cijena na burzama u zapadnim zemljama.

"Kako bi se osigurala učinkovita, nesmetana i transparentna prekogranična trgovina robom, rusko predsjedateljstvo BRICS-a predlaže uspostavu platforme za trgovinu žitaricama u okviru Burze žitarica BRICS-a", navodi se u dokumentu i dodaje da će se tom mjerom osigurati neovisno određivanje cijena i ojačati suverenitet gospodarstava članica BRICS-a.

Mehanizam trgovanja žitaricama među članicama BRICS-a obuhvatio bi u budućnosti i naftu, prirodni plin i zlato, dodaje se u dokumentu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.