Supruga španjolskog premijera osumnjičena za korupciju, mora se pojaviti na sudu

Foto: EPA

Supruga španjolskog premijera Pedra Sáncheza, 49-godišnja Begoña Gómez, osumnjičena je za korupciju pa se 5. srpnja mora pojaviti na sudu u Madridu.

Ondje bi trebala odgovoriti na pitanja suca Juana Carlosa Peinade koji je u travnju otvorio istragu. Begoña Gómez je pisala pisma preporuke poduzetniku Juanu Carlosu Barrabésu čija je kompanija Innova Next dobila 10 milijuna eura putem javnih natječaja.

Sudac nastoji ustanoviti je li premijerova supruga koristila svoju poziciju kako bi on dobio te ugovore.

Barrabés je inače profesor na postdiplomskim studiju kojim upravlja Gómez na sveučilištu Universidad Complutense de Madrid. Barrabés je pozvan na sud u petak kako bi se očitovao o sumnjama. Zasad je nepoznato hoće li taj dan dati izjavu pred sucem jer se požalio na slabo zdravlje pa se čeka potvrda liječnika, izvijestila je španjolska novinska agencija EFE.

Sanchez razmišljao o ostavci

Premijer Sanchez je u travnju, nakon otvaranja istrage, obustavio državničke poslove na pet dana kako bi "razmislio ima li smisla ostati na dužnosti" uslijed "podmetanja krajnje političke desnice". Nakon što je ostao na dužnosti rekao je da je njegova supruga nedužna i da su optužbe na njen račun neutemeljene. Obrušio se na internetske portale optuživši ih za pisanje lažnih vijesti. 

Dvije organizacije, koje je Sánchez optužio za "pripadnost desnici", podnijele su prijavu protiv Gómez na temelju tekstova objavljenih u internetskim novinama El Confidencial. Direktor El Confidenciala je rekao da su objavili istinite informacije, među kojima i pismo preporuke s potpisom Begoñe Gómez, a da je na sucu da presudi je li riječ o korupciji.

Begoña Gómez se dosad nije očitovala o slučaju. Njen odvjetnik je Antonio Camacho koji je 2011. bio ministar unutarnjih poslova u socijalističkoj vladi. Socijalist Sánchez je na čelu manjinske lijeve vlade dobio novi mandat u studenom. Oporbena desnica je prije tjedan dana na prosvjedu u Madridu zatražila njegovu ostavku.

Otvaranje preliminarne istrage nad Gómez imalo je međunarodne posljedice. Argentinski predsjednik Javier Milei nazvao ju je "korumpiranom" tijekom skupa desnice u Madridu. Španjolska vlada je zbog toga povukla veleposlanika iz Buenos Airesa. Argentina je zadržala svog veleposlanika u Madridu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.