Sve više masovnih grobnica u Ukrajini: Pokapaju se civili, nekima se ne zna identitet

RUSKE postrojbe su toliko raketirale neka područja Ukrajine da su gradske vlasti morale pokapati na desetke civilnih žrtava u masovne grobnice.

"Ne možemo pokopati žrtve u privatna grobna mjesta jer se ona nalaze izvan grada, na područjima koje kontroliraju ruske trupe", rekao je za BBC Serhij Orlov, zamjenik gradonačelnika Mariupolja. 

Orlov nije naveo koliko je točno civila pokopano u masovnim grobnicama, ali je kazao da se na jednom mjestu nalazi 67 tijela.

"Neke ne možemo identificirati, a kod nekih smo pronašli dokumente. Stanovnici se skrivaju u podrumima, a ponekad sami pokapaju članove obitelji u dvorištima ili vrtovima", rekao je Orlov.

Čistači ulica i tehničari koji održavaju ceste pomagali su pri prikupljanju tijela na ulicama jer su gradske službe na izdahu snaga.

"Neki su pritom ubijeni. Nemamo struju, grijanje, kanalizaciju, vodu, hranu već 11 dana", kazao je Orlov.

"Žrtve pokapamo u šumi"

Zastupnica Mihailjna Skorik-Škarivska je kazala da je u blizini crkve u gradu Buča iskopana masovna grobnica u koju je pokopano više od 60 tijela. Rekla je kako je prije pokopa svećenik obavio obred, ali da nisu sva tijela identificirana.

"Sada razgovaramo s volonterima o kreiranju digitalnog sustava za identifikaciju ljudi kako bi se ušlo u trag nestalim građanima", kazala je Skorik-Škarivska.

Aktivistica Oleksandra Matvijčuk je 6. ožujka objavila na Twitteru fotografiju lijesova u rovu.

"Civile koji su ubijeni u ruskom bombardiranju Černihiva pokopamo u rovovima. Budući da ruski okupatori konstantno bombardiraju glavno gradsko groblje u Jatsevu, žrtve pokapamo u šumi", navela je Matvijčuk.

"U jednom zračnom napadu Černihiva ubijeno je 45 ljudi"

Oleksandr Lomako, tajnik gradskog vijeća Černihiva, rekao je za BBC da se žrtve ruskih zračnih napada i granatiranja pokapaju na privremenom groblju. Potvrdio je da je glavno gradsko groblje sada nedostupno.

"Kada rat završi, opet ćemo tamo pokapati svoje mrtve", rekao je i dodao da je do sada u tome gradu ubijeno oko 200 civila.

"U jednom zračnom napadu Černihiva ubijeno je 45 ljudi, ali u prosjeku tijekom noćnog bombardiranja strada sedam civila. Avioni bace tri do četiri bombe na stambene objekte. Jedna je pogodila i bolnicu, ali ona još uvijek u funkciji", dodao je Lomako.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.