Tajne Crkve u Belgiji zataškavane desetljećima: Silovanja, otimanja djece...

Foto: EPA

Papa Franjo, koji se upravo vratio s najduljeg putovanja u svojem pontifikatu po Aziji i Pacifiku, u četvrtak kreće u četverodnevni posjet Luksemburgu i Belgiji, dijelom posvećen skandalu zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi.

Nakon što je pokazao iznimnu izdržljivost tijekom dvanaestodnevnog putovanja ispunjenog brojnim događanjima po četirima državama Azije i Oceanije, Jorge Bergoglio (87) je u ponedjeljak, zbog "blaže virusne prehlade", otkazao sve audijencije, no putovanje u Belgiju i Luksemburg neće biti otkazano. 

U središtu njegova 46. putovanja u inozemstvo, fokusiranog na 600. obljetnicu Katoličkog sveučilišta u Leuvenu, naći će se bolno pitanje seksualnog nasilja belgijskog svećenstva nad maloljetnicima, koja su desetljećima zataškavana.

Papin susret nasamo sa žrtvama seksualnog zlostavljanja "u potpunoj diskreciji" 

Papa će za vrijeme boravka u Belgiji nasamo razgovarati s 15 žrtava seksualnog zlostavljanja unutar Crkve. Susret se održava "u potpunoj diskreciji", mjesto i datum nisu objavljeni, a organizira ga Biskupska konferencija Belgije, zemlje u kojoj je tema ponovo aktualizirana u jesen 2023., nakon emitiranja šokantnog dokumentarca.

U prikazanome dokumentarnom filmu govorile su žrtve zlostavljanja, otkrivši tajne zataškavane desetljećima. Mnoge su se žrtve žalile na "kodeks šutnje" kojim je Crkva štitila zlostavljače i zbog činjenice da nikada nisu uspjele ishoditi pravdu.

"Da, radi se o kultu tajnovitosti i kodeksu šutnje koji su u prošlosti bili uobičajeni za Crkvu, a to je svaku od ovih tragedija učinilo još težom", rekao je sredinom rujna monsinjor Luc Terlinden (55), nadbiskup Bruxellesa, dodavši da je istina morala izaći na vidjelo. On smatra da bi ovaj papin susret sa žrtvama zlostavljanja mogao predstavljati značajan simboličan korak.

Žrtve su u otvorenom pismu, koje je objavio list Le Soir, od Franje zatražile oštre riječi kada je posrijedi ova tema. 

Papa će spomenuti i skandal s prisilnim posvajanjem djece?

Papa je obećao "nultu toleranciju" prema bolnim događajima, a mediji pišu da bi mogao spomenuti i skandal s "prisilnim posvajanjima" djece koja su, uz pomoć časnih sestara, u prošlome stoljeću oduzimana mladim majkama i davana na posvajanje.

Belgijski list HLN procjenjuje da je između 1945. i 1980. u Belgiji majkama oduzeto oko 30.000 djece, no taj broj Katolička crkva ne može potvrditi.

Krajem 2023. belgijski biskupi ponovili su isprike i zatražili neovisnu istragu nakon novih svjedočanstava žena ili ljudi koji su bili djeca u to vrijeme, a koji su tvrdila da ih je Crkva "prodala" obiteljima koje su ih posvojile.

Posljednji posjet jednog pape Belgiji bio je godine 1995., kad je Ivan Pavao II. posjetio Bruxelles zbog proglašenja blaženim oca Damiena, misionara iz 19. stoljeća, koji je u međuvremenu proglašen svetim.

Kao i drugdje u Europi i u Belgiji se sve manje stanovnika izjašnjava katolicima. Gotovo 65 posto Belgijanaca su kršćani, od čega ih se 58 posto izjašnjava katolicima, podaci su Katoličkog sveučilišta u Leuvenu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.