U državi koja bi mogla odlučiti izbore u SAD-u se već glasa. Izlaznost je ogromna

Foto: EPA

Birači u američkoj saveznoj državi Georgiji, jednoj od sedam ključnih za konačnu pobjedu na predsjedničkim izborima u studenome, izašli su na rano glasanje u rekordnom broju, objavili su njezini dužnosnici. Najmanje 252 tisuća birača glasalo je na lokacijama za rano glasanje, što je gotovo dvostruko više od broja od prvog dana glasanja na izborima 2020., kad je glas dalo 136 tisuća stanovnika Georgije, rekao je Gabriel Sterling, dužnosnik te savezne države. 

"Spektakularna izlaznost", napisao je na društvenim mrežama. 

Trump, koji je bio na predizbornom skupu u Atlanti, prijestolnici te savezne države s oko 11 milijuna stanovnika, izrazio je zadovoljstvo tom činjenicom. "Glasovi stižu dobrom brzinom za nas", rekao je. 

Rano glasanje sve je popularnije među američkim biračima. Na izborima 2020. gotovo svaki sedmi birač glasao prije samog izbornog dana. Dio republikanaca usprotivio se ovogodišnjoj ekspanziji glasanja putem pošte, tvrdeći da je nesigurnije od glasanja na biralištima, a Trump je navodio prijevaru u dopisnom glasanju kao jedan od razloga izbornog poraza 2020. godine. 

Dio republikanaca i dalje inzistira da se glasanje može obaviti samo osobno, na dan izbora, iako dužnosnici te stranke ohrabruju birače da glasuju i prije 5. studenoga. 

Jedna od sedam ključnih država

Ove godine je glasalo već 5.5 milijuna Amerikanaca diljem zemlje, podaci su organizacije Election Lab. U istom periodu 2020. glasalo je 27 milijuna ljudi, no to je bilo vrijeme pandemije koronavirusa. 

Georgia je, poput drugih saveznih država, od prošlih izbora postrožila pravila glasanja pismenim putem pa od birača traži dokaz identiteta te je ograničila mjesta na kojima mogu ostaviti svoj glas. Georgia je jedna od sedam takozvanih 'battleground' saveznih država, smatranih ključnima u određivanju konačnog pobjednika izbora. 

Na izborima 2020. tamo je tijesno pobijedio aktualni predsjednik Joe Biden kao prvi demokratski predsjednički kandidat kojemu je to uspjelo još od Billa Clintona 1992. godine. Biden je pobijedio s 0.2 posto razlike, što je bila najmanja razlika u bilo kojoj državi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.