Ukrajinci uzbuđeni i u strahu nakon napada na most. "Ovo je remek-djelo sabotaže"

Foto: EPA

NAKON napada na Krimski most, među Ukrajincima vladaju uzbuđenje i strah, piše BBC. "Ukrajina je jutros eksplodirala od uzbuđenja. Snimke oštećenog Krimskog mosta brzo su se proširile društvenim mrežama te se događaj uspoređuje s travanjskim potonućem ruskog ratnog broda Moskva", dodaje britanski medij.

Ukrajinsko ministarstvo obrane na Twitteru objavilo je kako su srušili "dva ozloglašena simbola ruske moći na ukrajinskom Krimu", misleći na spomenuti brod te Krimski most. "Što je sljedeće", pitaju se Ukrajinci dok se društvenim mrežama dijele zabavne montaže. Osim toga, ukrajinska baka Monobank poručila je kako će izdati novi dizajn kartice s prikazom uništenog mosta, koji je napadnut dan nakon 70. rođendana ruskog predsjednika Vladimira Putina.

BBC-jev novinar Paul Adams napominje kako se jasno primijeti uzbuđenje kod Ukrajinaca. Uništeni Krimski most vide kako dodatan razlog jačanja morala nakon što su prošlih tjedana već dolazile dobre vijesti s bojišnice.

Dio Ukrajinaca je zabrinut

Navodi kako postoje brojne teorije o izvođenju ove operacije, od onih koje spominju ukrajinske specijalne snage, preko raketnog napada do bombaša samoubojice. "Ovo je remek-djelo sabotaže", rekao je bivši visoki britanski vojni stručnjak za eksplozive za BBC.

"Kod ovakvih se napada uvijek planira pokrenuti 'mehanizam za urušavanje', koji omogućuje da težina strukture sama obavi posao uništenja", objasnio je. BBC također ističe kako su cestovni i željeznički mostovi ključni u opskrbi Rusije te da će im sada biti teže poslati vojsku i opremu kako bi se obranili od ukrajinskih protunapada sjeverno od Hersona.

S druge strane, britanski medij poručuje kako je dio ukrajinskog stanovništva zabrinut. Ljudi iz Zaporižje još su uvijek u šoku nakon ruskog raketiranja, koje se dogodilo u četvrtak, u kojem je poginulo najmanje 17 civila. "Stanovnici ondje sumnjaju da ih Rusija kažnjava nakon nedavnih neuspjeha. Boje se da bi nadolazeći dani mogli biti još teži", zaključuje BBC..

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.