"Hoće li vam se braća vratiti iz Njemačke zbog mjera?" Ministar: Neće zbog mjera

Foto: Hana Kajari/Index

Ministar demografije i useljeništva Ivan Šipić (DP) danas je na konferenciji za medije predstavio svoje posebne savjetnike, smjer demografskih mjera i aktivnosti Ministarstva demografije i useljeništva.

Šipić je bivši HDZ-ovac koji je nakon sukoba u stranci prešao u Domovinski pokret. Teolog je i predavao je vjeronauk u školi u Trilju.

UŽIVO Konferencija ministra demografije i useljeništva Ivana Šipića

Objavljuje Index Vijesti u Četvrtak, 3. listopada 2024.

>> Tekstualni prijenos

Šipić kaže da dovođenje posebnih savjetnika nije uhljebljivanje, te da je svjestan da on sam ne može znati sve.

Svrha ministarstva je što više djece, rekao je Šipić i rekao da očekuje da će ministarstvo nadživjeti njega.

"Ministarstvo je kao dijete, ne možemo mu dati kruh i paštetu"

"Ministarstvo je kao dijete koje se tek rodilo, koje se treba razvijati. Mi ga pokušavamo staviti na noge. Ne možemo mi dati djetetu dati štrucu kruha da odmah namaže paštetu i da ga pošaljemo u školu. Dijete mora naučiti abecedu, osnovno ponašanje koje ga uči obitelj i društvo, a onda može prohodati. Morali smo proći ove porođajne muke", rekao je Šipić.

Kaže da mu se prigovaralo jer ministarstvo nije odmah pronašlo prostor. "Što bi bilo da se prostor tražio po babi i stričevima?", rekao je.

"Mi smo sad na 11. katu, a djelatnici su na 14. katu. Baš se pitam kako se sad, po ovom kišnom vremenu, snalaze da ne pokisnu", rekao je ministar.

Demografija je najvažnija tema u Hrvatskoj, te nitko odgovor na ovo pitanje ne može dati bolje nego oni koji znaju, rekao je. "Neki od njih su ovdje", kaže.

"Hrvatske iseljenike se neće tretirati kao strance"

Ministar govori da će pronalaziti nove partnere, a jedan od trenutnih je Katoličko sveučilište.

"Više se Hrvati neće tretirati kao stranci iz trećih zemalja", rekao je o novom zakonu o strancima. "Zakon će se odnositi na sve, ali nama su biti naši iseljenici."

"Moći će se zaposliti, obrazovati i ostvarivati sva prava", rekao je i dodao da će se osigurati milijun eura za učenje jezika za iseljenike.

Kaže da je nekima sporno da se useljenike oslobađa poreza na dohodak. "Imamo li mi sad neke koristi od njih, osim novaca koje šalju? Naša intencija je dati neki ritam i poticaj. Znamo da to neće napraviti čudo", rekao je.

"Mi nismo protiv stranaca"

"Mi nismo protiv stranaca, dapače. Mi nikad nećemo osuditi dolazak bilo koga tko dolazi", rekao je. Kaže da su tri njegova brata u Njemačkoj i da su se uklopili tamo.

"Zašto bi stranac iz treće zemlje smetao Hrvatu s obzirom na potrebe za radnom snagom. Zašto bi ja bio kočnica? Ali smo za reguliranje", rekao je ministar.

"Ne želim sebe i hrvatsku javnost lagati i zavaravati i obećavati nešto što je na dugom štapu", rekao je i dodao da će mjere prvo predložiti ministrima i vladi.

Ministar kaže da im je stalo do raseljenih i pustih prostora poput Like i Zagore, te da će prvo dogovoriti pakete mjera a zatim izaći u javnost.

420 djece se manje rodilo u kolovozu u usporedbi s prošlom godinom, kaže. "Ako to nije alarm, ja ne znam što je", rekao je.

"Za boškarine i magarce se daju poticaji"

Kaže da ga nitko od zastupnika koji drže govore u saboru pozvao da im objasni smjer svog ministarstva.

"Dajem na razmišljanje i javno postavljam pitanje. Dobro je da imamo mostove i putove i komunikacije... Ne trebamo ostati u srednjem vijeku i nekim razmišljanjima. Ako možemo za boškarina i konja posavca dati 795 eura, ako možemo za magarca dati 318 eura... Nisam ja protiv toga", rekao je i dodao da treba razmisliti o povećanju poticaja za rođeno dijete.

"Neka prava izbora, ali treba razmisliti o naknadama, jesu li one male, treba li dječji doplatak biti u kategorijama", rekao je.

Šterc: Neće biti prisile

Demograf Stjepan Šterc kaže da će se koristiti svi modeli iz drugih zemalja, te da neće biti prisile. Kaže da će otići ako ne bude rezultata.

Dražen Živić iz Instituta Ivo Pilar kaže da rješenja nisu jednostavna, ali da treba biti obziran, strpljiv i zadržati motivaciju da stanovnicima u budućnosti bude bolje.

"U sljedećem stoljeću će u Hrvatskoj živjeti 30% stanovnika migrantskog podrijetla. To nije loše, ali loše je ako bude lošije obrazovani. U Hrvatskoj imamo stav da je to ekonomsko pitanje, ali to ima i društvene posljedice. Svjesni smo da ovo ministarstvo ne može samo provesti mjere", rekao je jedan od posebnih savjetnika, profesor demografije i političkih znanosti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Tado Jurić.

Studija je pokazala da bi 10.000 osoba koje rade za državu otišlo u pasivne krajeve ako bi im se omogućio rad na daljinu, rekao je Jurić.

Štriga: Želim u Hrvatskoj provesti židovski model povratka

Zdenko Štriga, poduzetnik koji živi u Njemačkoj, kaže da je čitav život proveo okružen Židovima i da želi u Hrvatskoj primijeniti njihov model povratka u domovinu. Kaže da je ministarstvo demografije "ministarstvo nade", te da je povratak dijaspore ključan za demografiju.

Važno je stvoriti preduvjete za povratak dijaspore, a važno je raditi i na "izgubljenom povjerenju" i predrasudama. Kaže da je važno da mediji porade na tome.

"Molim vas, nemojte o meni pisati kao o osobi, mojoj obitelji, mog poslu i mom projektu. Kontaktirajte me, ja stojim na raspolaganju. Ne želim da se o meni stvaraju neke priče", rekao je Štriga.

Pitanja novinara

Novinarka pita postoje li neke konkretne mjere o kojima se može govoriti. Ministar kaže da mjere prvo moraju proći druge ministre i premijera. "Molim vas da se strpite još 15-ak dana", rekao je.

"Razmišljamo o jednom univerzalnijem pristupu", rekao je na pitanje o povećanju porodiljnih naknada.

Kaže da iduće godine očekuje značajno veći proračun ministarstva, ove godine je oko 207 milijuna eura. Velika većina je išla na porodiljne naknade.

Kaže da neće govoriti o mjerama jer će ga novinari uhvatiti u stupicu i reći: "Ministar je ovo obećao".

Šipić: Moja braća će se vratiti zbog stanja u Njemačkoj

"Dva moja brata će se sigurno brzo vratiti", rekao je. Novinar je pitao je li to zbog njegovim mjera. "Ne, zbog stanja u Njemačkoj", rekao je.

Kaže da stanje u Južnoj Americi nije kakvo je nekad bilo. 

Kaže da 56 djelatnika ministarstva nije uhljebljeno i da je preuzeo 48 ili 49 djelatnika. "Eto o tome koliko sam ja uhljebio", rekao je.

"Dugo ste me prozivali, s pravom, i tražite odgovore. Dio odgovora, u funkcioniranju ovog ministarstva s ljudima koji su sad odjednom sporni, a kad je trebalo za potrebe podmetanja politike za bilo koju vladu, onda su ti stručnjaci vrijedili. A sad odjednom ti stručnjaci ne vrijede. Ma gledajte koja su to baš pravila poštene igre.

Znači, ovi su sad nevrijedni, jer, eto, Šipić je teolog. Šta će on, nema iskustva. A prije, zašto je pitate Šterca, zašto ne pitate Živića, oni znaju. A sad kad smo mi u ministarstvu se opredijelili da nam struka upravlja i kolom vodi, e pa ne valja ni to. Onda recite nam vi model koji bi trebao valjat", rekao je Šipić na kraju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.