VIDEO Zelenski: Ako SAD napusti Ukrajinu, Putin će krenuti na države NATO-a

Screenshot: The Telegraph

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski održao je danas konferenciju za novinare povodom godišnjice ruskog napada na Ukrajinu. "Naša pobjeda je neizbježna. Siguran sam u to. Opremljeni smo. Imamo motivaciju, osiguranja, prijatelje, diplomaciju", rekao je. 

Kazao je da želi održati summit između Ukrajine i zemalja Latinske Amerike, na kojem bi, kaže, osobno prisustvovao "iako mu je jako teško napustiti Ukrajinu". Dodao je da bi bilo dobro da na summitu sudjeluju Indija i Kina.

"Onaj trenutak kada smo oslobodili Buču. Što sam tada vidio. Bilo je strašno"

"Dobro što Kina razgovara o Ukrajini. Peking nema loše interese. Prema izjavi, Kina poštuje naš teritorijalni integritet. Ali pitanje je što slijedi nakon tih riječi. Pitanje je u koracima i kamo će oni odvesti. Neke stavke u deklaraciji su mi razumljive, a s nekima se ne slažem", rekao je Zelenski osvrćući se na kineski mirovni plan.

Kazao je kako se planira sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i da bi to bilo "korisno za obje zemlje i globalnu sigurnost". "Koliko mi je poznato, Kina poštuje povijesni integritet. Stoga Kina mora dati sve od sebe da se Rusija povuče s našeg teritorija jer to znači poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta", dodao je.

Kada su ga novinari upitali koji trenutak iz rata mu je bio najteži, Zelenski je odgovorio – pokolj u Buči. "Buča. Onaj trenutak kada smo oslobodili Buču. Ono što sam vidio. Bilo je strašno. Ono što smo vidjeli… Vrag nije negdje ispod nas – on je među nama", rekao je.

"Rusija će krenuti na države NATO-a ako SAD napusti Ukrajinu"

Novinari su ukrajinskog predsjednika upitali postoji li mogućnost da Rusija napadne i neku drugu zemlju. "Nažalost, da. Vjerujem da je to moguće i da bi se to moglo dogoditi. Putin se želi pohvaliti uspjesima i pobjedama. Toga neće biti na bojišnici u Ukrajini. Možda bi mogao imati uspjeha u zemljama koje su bile pod utjecajem Moskve prije rata ili sovjetskih vremena", kazao je Zelenski.

Upozorio je da će Rusija "krenuti na države NATO-a ako SAD napusti Ukrajinu". Odbacio je tvrdnju ruskog ministarstva obrane da Ukrajina namjerava preuzeti kontrolu nad odcijepljenom regijom Moldavije Pridnjestrovljem. Rekao je da je ta regija teritorij Moldavije. Također je napomenuo da su ga najviše razočarali Ukrajini koji su otišli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.