Mijenja se zakon zbog Rimčevih robotaksija, bit će iznimno ograničeni

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje je vlada sa sjednice u četvrtak uputila u saborsku proceduru, regulira se definicija automatiziranog vozila i dodavanje definicija vezanih uz automatiziranu vožnju i potpuno automatizirana vozila.

"Budući da važeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne sadrži uvjete za razvijanje sustava automatiziranih vozila niti propisuje uvjete pod kojima ta vozila mogu sudjelovati u prometu, potrebno ga je dopuniti novim odredbama koje će omogućiti sigurno i nesmetano sudjelovanje u prometu automatiziranih vozila", rekla je državna tajnica u MUP-u Irena Vuksanović Petrijevčanin.

Izmjenama se tako hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s EU propisima te se njima propisuju uvjeti za sudjelovanje potpuno automatiziranih vozila u prometu na cestama, kao i za vrijeme testiranja sustava za automatiziranu vožnju u realnim uvjetima u prometu na cestama, a regulira se i postupak njihovog ispitivanja i homologacije.

Izmjenama se među ostalim uređuje pitanje odgovornosti u slučaju nesreće ili prometnog prekršaja, ovisno o tome je li ih počinio proizvođač, vlasnik vozila, operator u vozilu odnosno operator intervencije na daljinu ili ostali sudionici u prometu, kao i odgovornih osoba poput proizvođača, uvoznika isl.

"Moći će prometovati isključivo na ograničenom, odobrenom testnom području, pod propisanim uvjetima"

"Automatizirana vozila moći će prometovati isključivo na ograničenom, odobrenom testnom području, pod propisanim uvjetima kako ne bi predstavljala povećanu opasnost za druge dionike u prometu", istaknula je državna tajnica.

Propisuju se i uloga operatora u vozilu i operatora intervencije na daljinu, njihove dužnosti i obveze, odgovornost za počinitelje prekršaja, obveza dostave podataka nadležnim tijelima i druge obveze svih dionika iz zakona.

Među ostalim, potpuno automatizirano vozilo morat će biti vidljivo obilježeno natpisima da se radi o potpuno automatiziranom vozilu.

Propisuje se i koje podatke (koje je vozilo zabilježilo) i do kojeg roka je obavezan čuvati vlasnik potpuno automatiziranog vozila, obavezu dostave tih podataka na zahtjev nadležnih tijela, tko ima pravo pristupa podacima prikupljenim putem videonadzora, kao i situacije i uvjete pod kojima se navedeni podaci moraju pohraniti.

Uređuje se i obveza proizvođača da u slučaju prometne nezgode nadležnim tijelima dostavi podatke koje je vozilo snimilo za vrijeme vožnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.