Kako pripremiti smrznuto povrće da bude jednako dobrog okusa kao i svježe
KORIŠTENJE smrznutog povrća jednostavan je i praktičan način za uklapanje više povrća u svakodnevnu prehranu. Prethodno je oprano i nasjeckano, što nam štedi dragocjeno vrijeme u kuhinji, a i traje mnogo dulje od svježih proizvoda.
Hranjive tvari
Budući da se smrznuto povrće brzo zamrzava dok mu je razina hranjivih tvari na vrhuncu, ono zapravo može imati više hranjivih tvari od svježeg povrća koje je neko vrijeme stajalo u trgovini. Smrznuta brokula, na primjer, dokazano ima više vitamina B2 od svježe brokule. Slično tome, smrznuti kelj sadrži više antioksidansa od svježeg kelja.
Smrznuto povrće traje dulje
I dok postoji povrće koje ima prilično dug rok trajanja, poput krumpira i mrkve, često nam se desi da ne uspijemo potrošiti sve što smo kupili. U tom slučaju zamrzavanje povrća za koje znamo da ga nećemo iskoristiti najbolja je stvar koju možemo učiniti kako bi duže trajalo. Naravno, možete i odmah kupiti smrznuto povrće čiji je rok trajanja najčešće oko 12 mjeseci.
Treba li ga odmrzavati?
Prvo pitanje koje većina ljudi postavlja o kuhanju sa smrznutim povrćem je treba li ga odmrznuti prije upotrebe. U većini slučajeva odgovor je NE! Dodavanje smrznutog povrća u lonac, posudu za pečenje ili tavu dok je još smrznuto općenito će dati najbolje rezultate.
Jedna iznimka od ovoga pravila je špinat. On pušta više vode prilikom odmrzavanja od većine povrća, pa, osim ako ga ne koristite u juhi gdje dodatna tekućina neće biti važna, špinat prvo odmrznite i ocijedite, pritom istiskujući sav višak vode.
Kako ga kuhati?
Smrznuto povrće može se kuhati, kuhati na pari, pirjati, pržiti ili peći. Različite veličine i vrste povrća zahtijevat će različito vrijeme kuhanja, pa preporučujemo da uvijek provjerite upute na pakiranju. Općenito, smrznutom povrću neće trebati toliko vremena za kuhanje kao svježem. Uzmite u obzir da se ono prije zamrzavanja blanšira, čime je proces kuhanja već započeo.
Prekuhavanje će ga učiniti gnjecavim i neprivlačnim. Zapravo, neko povrće uopće nije potrebno kuhati. Pri dodavanju u salate od tjestenine, samo ga dodajte vrućoj tjestenini i pustite da se temperature uravnoteže!
Osnovna usporedba vremena kuhanja ovisno o načinu pripreme:
Dinstano smrznuto povrće: od 5 do 8 minuta
Pečeno u pećnici: 20 do 25 minuta
Smrznuto povrće na žaru: između 5 i 10 minuta
I posljednji savjet: u svakom jelu u kojem je povrće glavna zvijezda odlučite se za svježe. Ali ako je smrznuto sve što imate, samo izvolite - većinu vremena nećete ni primijetiti razliku.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati