Adventski kalendar recepata: Pripremite brzi umak od pečenja, jednostavno je
DANAS JE dan 25. našeg adventskog kalendara s receptima, u kojemu smo vam od 1. do 25. prosinca svaki dan pisali o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine, i nećemo vas previše gnjaviti jer je Božić, no imamo nešto super za vas i božićni ručak koji možda upravo sad pripremate.
Vjerujemo da za ručak imate neku vrstu pečenja, pa ćemo vam ovdje objasniti kako brzo i lako iskoristiti sokove i masnoću od pečenja za umak, a potrebno je tek par sastojaka. Možete dodati začine po želji - od soli i papra, ali i nekih začinskih trava. Odlučili smo mimo ovog ubaciti i jedan recept za umak od šampinjona, s obzirom na to da je jedan od omiljenijih za kombinirati s mesom na razne načine.
Umak od pečenja
Klasični umak od pečenja zahtijeva tzv. "drippingse" od pečenja mesa ili peradi, to jest sve ono što je ostalo u plehu nakon što izvadite komad mesa. Ovaj umak priprema se tako da cijeli lim za pečenje s masnoćom i sokovima, te mogućim komadićima povrća, stavite na štednjak.
Ubacite malo brašna i zapržite, ulijte malo crnog, malo bijelog vina, pa zalijte temeljcem (povrtni, pileći ili goveđi, to je vaš izbor). Kratko prokuhajte, oko 10 minuta, i zatim procijedite. Vratite lonac s procijeđenim umakom na vatru i reducirajte kratko, pa poslužite s pečenjem.
Umak od šampinjona
Ovaj umak od šampinjona dobro će vam doći i tijekom cijele godine. Sastojci koji su potrebni prilično su skromni, a sve započinje pirjanjem gljiva narezanih na listiće, a pred kraj unutra ide sitno sjeckan ili protisnut češnjak. Zatim se gljive iz tave izvade, a unutra se ubaci maslac i brašno za zapršku.
Zalijte zapršku povrtnim temeljcem, a tajna okusa je u soja sosu, kaže autor recepta. Ubacite grančicu ružmarina i vratite u tavu pirjane šampinjone sa češnjakom. Posolite i popaprite i umak je spreman za jelo.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati