Znate li od čega se zapravo radi famozna Dubai čokolada?
MOŽDA vam već i sam spomen riječi "Dubai" ide na živce jer se odmah sjetite famozne Dubai čokolade o kojoj se ne prestaje pričati, no moramo priznati da nas, koliko nam god ovaj hit svima izlazio na uši - malo i zanima što to ustvari jest i čemu toliki hype.
Da podsjetimo, sve je počelo sa slastičarnicom The Fix iz Dubaija, u kojoj se pojavila čokolada punjena kremom od pistacije s hrskavim kadaifom. Zbog raskošnih je sastojaka brzo oduševila one koji su ju probali, pa su malo-pomalo krenule i viralne snimke i objave na društvenim mrežama.
Postalo je popularno nabaviti ju, isprobati i snimiti to na TikToku, dok je tiktokerima važan element videa bio i kvalitetan zvuk kako bi se čulo hrskanje prilikom prvog zagriza čokolade. Uskoro se počelo pričati kako se radi o najboljoj čokoladi na svijetu, a mnogi su ju poželjeli i počeli raditi kod kuće jer - zaista nije toliko teško.
Kod nas će ova čokolada, kako se čini, procvat doživjeti na ovogodišnjem Adventu, gdje ju možete pronaći u ponudi kućice Gdje je Jura na zagrebačkom Fuliranju. Ondje se prodaju i Dubai fritule, a moći ćete popiti i vruću Dubai čokoladu.
<< VIDEO Probali smo te Dubai fritule od 11.10 eura na zagrebačkom Adventu
<< Od slatke pizze do Dubai čokolade: Isprobali smo što će se jesti na Fuliranju
Recept za Dubai čokoladu postoji i mnogi su ga isprobali. Ako ste se pitali što je to ustvari ili "kakva je to kemija" - radi se o četiri sastojka.
- čokoladi
- kremi od pistacija
- maslacu
- kadaifu
Kadaif je, inače, tradicionalni desert karakterističan za kuhinje Bliskog Istoka, Balkana, Turske i Grčke. Radi se od specifičnog tijesta koje izgleda poput tankih niti i obično se puni slatkim ili slanim nadjevima, a zatim se peče i prelijeva sirupom. Kadaif tijesto je tanko poput rezanaca i koristi se za pripremu i ove čokolade. Evo kako se točno priprema čokolada.
Kako ju pripremiti
Za početak otopite čokoladu i rasporedite je po kalupu u kojem ćete ju raditi - to može biti silikonski kalup, a ako ga nemate, poslužit će i, primjerice, kalup za muffine ili onaj za kruh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Premažite kalup čokoladom, a nemojte zaboraviti premazati i stijenke.
Sada usitnite kadaif, na tavi otopite maslac i dodajte mu narezani kadaif pa ga pecite dok lagano ne porumeni i ne postane hrskav. U drugoj posudi lagano zagrijte kremu od pistacije pa ju pomiješajte s kadaifom. Smjesom pistacije i kadaifa napunite kalup u koji ste stavili čokoladu, prelijte s još čokolade i stavite u hladnjak kako bi se čokolada stisnula. Kad se čokolada ohladi i smjesa stegne, možete ju konzumirati.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati