Linzeri su nam omiljeni, imamo jedan odličan provjereni recept koji baš svima uspije
LINZERI su još jedni prhki kolačići bez kojih ne možemo zamisliti blagdane. Nazvani prema austrijskom gradu Linzu, ovi keksići poznati su i pod nazivom linzer augen, što na njemačkom znači "linzer oči", a prave se od prhkog tijesta i džema.
Zanimljivo je da su linzeri kakve danas poznajemo nastali sasvim slučajno, i to od recepta za tortu. Torta se pravila od prhkog tijesta s maslacem, s dodatkom mljevenih lješnjaka ili badema, a zatim se punila džemom od crnog ribizla.
Kasnije su od istih sastojaka napravljeni i prvi linzer keksići, koji su bili puno praktičniji za jelo jer su bili manji, a originalni linzeri pravili su se tako da je u sredini okruglih keksića bio izrezan krug (otud i naziv linzer oči), a iz kruga je virio džem.
Potrebni sastojci
Linzere ćemo raditi i ovih blagdana, a dobra stvar je što vam za njih ne treba previše sastojaka, a ni previše vremena. Trebat će vam:
- glatko brašno
- šećer
- vanilin šećer
- prašak za pecivo
- sol
- žumanjci
- maslac
- džem
- šećer u prahu.
Kako ih pripremiti
Pećnicu prvo zagrijte na 180 stupnjeva, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Pomiješajte sve suhe sastojke pa prstima utrljajte maslac da dobijete mrvičasto tijesto. Smjesi dodajte i žumanjke i umijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Razvaljajte tijesto na lagano pobrašnjenoj podlozi na debljinu otprilike 3 mm. Izrezujte oblike po želji, a svakom drugom u sredini izbušite malu rupu. Slažite na prethodno pripremljen lim za pečenje. Pecite otprilike 8 minuta, a zatim kekse s rupicom posipajte šećerom u prahu, a one druge premažite džemom i spojite ih.
Prema originalnom receptu, u tijesto za linzere idu i mljeveni bademi (a možete dodati i lješnjake ili orahe), kao i naribana korica limuna, cimet i mljeveni klinčić za bolji okus. U tijesto za linzere nikako ne bi smio ići margarin, već isključivo maslac, a za najbolje linzere svakako biste u tijesto trebali dodati mljevene orašaste plodove te samo žumanjke umjesto cijelih jaja kako bi kolačići bili što prhkiji.
Cijeli recept za najbolje božićne linzere pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati