Četiri vrste sjemenki koje bismo češće trebali jesti, sadrže puno hranjivih tvari
SJEMENKE su vrlo zdrave i dobra su zamjena za grickanje umjesto čipsa i slične hrane. Mogu se jesti same ili u smoothieju, salatama i sličnim kombinacijama. Sadrže vlakna, zdrave masti i druge hranjive tvari koje pozitivno utječu na zdravlje tijela. Izbor sjemenki koje možemo konzumirati je poveći, a na portalu "Eat This, Not That" istaknuli su koje su sjemenke najzdravije za uključivanje u prehranu.
Chia sjemenke
Chia sjemenke pravi su izvor hranjivih tvari. U porciji od samo dvije žlice nalazi se devet grama vlakana, četiri grama proteina i znatna količina mikronutrijenata, uključujući željezo, magnezij, fosfor i cink. One predstavljaju biljni izvor omega-3 masnih kiselina, podržavaju zdravlje srca smanjenjem ukupnog kolesterola, triglicerida i LDL (lošeg) kolesterola, dok povećavaju HDL (dobar) kolesterola, prema meta-analizi iz 2021. godine.
Sjemenke lana
Porcija od dvije žlice sjemenki lana sadrži četiri grama vlakana, 2,5 grama proteina i šest grama zdravih omega-3 masnih kiselina. Sjemenke lana mogu pomoći kod problema sa zatvorom, diverzificirati crijevni mikrobiom, sniziti sistolički i dijastolički krvni tlak te smanjiti skokove šećera u krvi nakon obroka bogatog ugljikohidratima. Sadrže nekoliko važnih mikronutrijenata, poput bakra, mangana i magnezija.
Sjemenke sezama
Sjemenke sezama dolaze u tri varijante: bijele, crne i zlatno smeđe. One predstavljaju dobar izvor vitamina B1, B3 i B6. Vitamin B6 neophodan je za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Sastavni dio sjemenki sezama su lignani, bioaktivne i nekalorične polifenolne tvari iz biljaka, koje imaju protuupalna svojstva.
Sjemenke bundeve
Sjemenke bundeve vrlo su hranjive. Sadrže proteine, magnezij i hranjive tvari poput fosfora, cinka, kalija i selena, antioksidanse te zdrave polizasićene i monozasićene masne kiseline. U sjemenkama bundeve može se uživati kao u alternativi za grickalice, ali i u salatama, juhama te domaćim i hranjivim granola pločicama.