Što se može dogoditi s našim tijelom i zdravljem ako svaki dan konzumiramo juhu?
JUHA je jedno od najpopularnijih predjela u kojima možemo uživati u svakom godišnjem dobu. Osim što nas mogu ugrijati, pogotovo tijekom hladnih dana, juhe su bogate povrćem i hranjivim tvarima koje imaju pozitivan utjecaj na zdravlje.
"Hrana ne samo da hrani naše tijelo, već nam pruža i užitak. Onaj ugodan osjećaj koji dobijemo kad jedemo svoje omiljeno jelo možda ne utječe izravno na zdravlje, ali donosi radost i može okupiti obitelj i prijatelje. Neka hrana čini da se osjećamo dobro i fizički i emocionalno, stvarajući vezu između našeg uma i tijela te načina na koji ih hranimo", tvrdi dijetetičarka i znanstvenica Gigi Kwok-Hinsley.
Dijetetičarka je za Parade otkrila što se može dogoditi s našim tijelom ako svaki dan konzumiramo neku vrstu juhe.
Unosimo više povrća
Ovisno o receptu, odlučivanje da juha uvijek bude na meniju može povećati vaš unos povrća. "Većina ljudi ne konzumira preporučenu količinu voća i povrća svaki dan. Ako želite povećati unos, juha je izvrstan način za to. Možete lako dodati dodatno povrće ili lisnato zelenilo, bilo da kuhate sami ili koristite gotovu juhu", ističe ona.
Predlaže da u svoje juhe dodate lisnato zelenilo i korjenasto povrće, poput špinata, kelja i mrkve, kako biste povećali unos antioksidansa s protuupalnim svojstvima.
Naša prehrana bi mogla postati raznovrsnija
Dijetetičarka Maddie Pasquariello pojašnjava da "zbog toga što postoji toliko različitih vrsta juha i što u juhu možete staviti gotovo bilo koju cjelovitu namirnicu, juhe su dobar način za unošenje puno hranjivih tvari u jedan recept". Međutim, napominje da je važno mijenjati vrste juha koje jedete svakodnevno ili tjedno. Dr. Kwok-Hinsley predlaže recepte koji uključuju nemasne proteine, žitarice, mahunarke, začinsko bilje i začine, prenosi Parade.
"Tradicionalno su se sastojci poput žitarica i mahunarki kuhali u tekućini dugo vremena kako bi omekšali i postali lakše probavljivi", objašnjava dr. Kwok-Hinsley, i dodaje: "Juhe mogu uključiti sve te sastojke odjednom, spajajući okuse i zanimljive teksture u savršen zalogaj."
Bit ćemo blizu ostvarivanja dnevne preporučene konzumacije vlakana
Istraživanja pokazuju da mnogi ljudi ne unose dovoljno vlakana. Dijetetičarka Cara Harbstreet objašnjava da sastojci bogati vlaknima, poput mahunarki, cjelovitih žitarica i povrća, mogu pomoći da postanete iznimka. "Imajte na umu da, ako želite povećati unos vlakana, to treba činiti postupno i uz dovoljan unos tekućine kako biste izbjegli neugodne probavne tegobe", pojašnjava ona.
Bit ćemo bolje hidrirani
Voda nije jedini način da ostanete hidrirani; konzumacija juhe može također imati pozitivan utjecaj. Hidracija pomaže tijelu u izbacivanju otpadnih tvari i održavanju tjelesne temperature.
"Juhe su dobar način za povećanje unosa tekućine, posebno tijekom hladnijih mjeseci kada možda nismo toliko žedni kao ljeti", kaže Pasquariello i dodaje: "Većina juha ima bazu od juhe ili temeljca, a iako je voda najbolja za hidrataciju, temeljac je također dobar način za povećanje unosa tekućine."
Lakše ćemo kontrolirati tjelesnu težinu
Sav taj sadržaj vlakana i vode može pomoći u gubitku ili održavanju zdrave tjelesne težine. Kwok-Hinsley ističe da "juhe mogu imati kombinaciju vlakana i tekućine, mogu biti vrlo zasitne, a istovremeno bogate hranjivim tvarima. To može pomoći u kontroli porcija, uz pružanje utješnog obroka".
Mogli bismo uštedjeti i novac
Iako ovo ne utječe izravno na vaše organe, mogli biste primijetiti razliku u novčaniku kada svakodnevno konzumirate juhu.
"Juhe su nevjerojatno svestrane i fleksibilne. Ako trebate napraviti prilagodbe kako bi odgovarale vašem budžetu ili prehrambenim potrebama, i dalje ćete dobiti hranjiv obrok. Temeljci, grah, konzervirano ili smrznuto povrće, riža i drugi osnovni sastojci za mnoge recepte za juhu među najjeftinijim su artiklima u trgovinama", ističe Harbstreet.
Poboljšanje mentalnog zdravlja
Juha nije samo obrok koji će zadovoljiti potrebe za hranom. Redovita konzumacija juhe može poboljšati vaše mentalno stanje, slažu se dijetetičari.
Harbstreet ističe: "Juha se smatra jednom od omiljenih utješnih namirnica, ne samo kada ste bolesni. Trenutačni trendovi predviđaju da će 'nostalgija' privlačiti ljude receptima koji ih podsjećaju na lijepe uspomene, obitelj i osjećaj smirenosti."
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati