Želite imati ravniji trbuh i bolju probavu? Ujutro počnite jesti ove zdrave namirnice
PROBAVA je proces kojim tijelo razgrađuje hranu u hranjive tvari i energiju, koje podržavaju vitalne funkcije. Počinje u ustima i nastavlja se kroz želudac, crijeva i druge organe. Zdrav probavni sustav važan je za opće zdravlje jer podržava imunitet, mršavljenje, razinu energije i pomaže da se sveukupno bolje osjećamo.
Kako biste osigurali dobar probavni sustav, u jutarnju prehranu možete uključiti namirnice koje će promicati zdravlje crijeva i doprinijeti ravnijem trbuhu. Skupina stručnjakinja za SheFinds izdvojila je nekoliko takvih namirnica koje izdvajamo u nastavku.
Jogurt
Jogurt nije samo ukusan i svestran doručak, već je i izvor brojnih zdravstvenih prednosti, posebno za crijeva. Bogat je probioticima koji su ključni za uravnoteženu crijevnu mikrobiotu. Dijetetičarka Michelle Saari ističe da je jogurt "neophodan za uravnoteženu crijevnu mikrobiotu, što je ključno za probavno i imunološko zdravlje".
Kada su u pitanju prednosti jogurta za mršavljenje, dijetetičarka napominje da kombinacija proteina i probiotika ne podržava samo probavu, već i doprinosi osjećaju sitosti, što ga čini vrijednim dodatkom prehrani usmjerenoj na gubitak kilograma.
"Porcija jogurta s oko 12 grama proteina pomaže u sitosti, smanjujući ukupni unos kalorija, što je korisno za mršavljenje", pojašnjava i dodaje: "Kalcij i proteini u jogurtu mogu potaknuti termogenezu i metabolizam masti, što znači da uključivanje jogurta u prehranu može pomoći tijelu da sagorijeva više kalorija."
Kefir
Još jedan proizvod koji možete češće konzumirati je kefir. Medicinska sestra Sarah Anderson za SheFinds objašnjava da su fermentirane namirnice poput kefira "pune korisnih bakterija koje podržavaju zdrav probavni sustav", dovodeći dobre bakterije i potiskujući one loše. Također imaju protuupalna svojstva, što ih čini izvrsnim izborom za cjelokupno zdravlje.
Kefir je vrsta fermentiranog jogurta, poznat je po tome što podržava imunološki sustav i smanjuje težinu simptoma intolerancije na laktozu.
Nutricionistica Samantha Cassetty pojašnjava da je "jedno istraživanje pokazalo da konzumacija šest porcija fermentirane hrane dnevno, poput kefira, poboljšava raznolikost mikrobioma i smanjuje upalne markere. Ti čimbenici mogu smanjiti rizik od mnogih stanja, uključujući autoimune bolesti, dijabetes tipa 2, srčane bolesti i poremećaje raspoloženja poput depresije i anksioznosti."
Bobičasto voće
Redovito konzumiranje bobičastog voća donosi brojne zdravstvene koristi. Nutricionistička savjetnica, Solveig Eitungjerde, ističe da ovo sitno voće sadrži visok udio netopljivih vlakana koja potiču redovito pražnjenje crijeva i hrane korisne crijevne bakterije. Njihov visok udio antioksidansa dodatno doprinosi općem zdravlju.
"Dodajte ih u jogurt, pahuljice ili ih konzumirajte kao međuobrok", preporučuje ona i dodaje: "Bobičasto voće donosi slatku i hranjivu nadopunu obrocima te lako povećava unos vlakana."
Zob
Zob je iznimno korisna, osobito za zdravlje probavnog sustava. Bogata je beta-glukanom, vrstom topivih vlakana koja podržavaju crijevne bakterije i pomažu u snižavanju razine kolesterola. Ta vlakna stvaraju gelastu tvar u crijevima što može pomoći u održavanju zdrave razine šećera u krvi i povećati osjećaj sitosti.
"Pripremite zobenu kašu za doručak, dodajte je u smoothije ili je koristite u pečenju", predlaže Eitungjerde. Uključivanje zobi u prehranu jednostavno je i svestrano što olakšava povećanje unosa vlakana.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati