Adventski kalendar recepata: Mekane i mirišljave cimet rolice pečemo i ove zime
DAN 5. NAŠEG adventskog kalendara s receptima, u kojemu vam od 1. do 25. prosinca svaki dan pišemo o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine, posvećen je ukusnim cimet rolicama. Iako možda nisu tradicionalna blagdanska slastica, okus cimeta uvijek nas podsjeti na zimu i blagdansko razdoblje, a uz to su toliko ukusne da zaslužuju biti na ovom popisu.
Cimet rolice slatki su desert karakterističan za Skandinaviju i Sjevernu Ameriku, a najviše se rade u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj, Finskoj i na Islandu. Prave se od dizanog tijesta koje se zatim premaže smjesom cimeta, šećera i maslaca, zarola i nareže na okrugle rolice pa se ispeče i prelije preljevom od šećera i krem sira.
Dolaze iz Švedske
Cimet rolice prvo su se počele raditi u Švedskoj. Rimski trgovci začinima donijeli su cimet iz Šri Lanke u Europu, a u Švedskoj su ga počeli koristiti u svojim pecivima koja se zovu kanelbulle, što znači pecivo s cimetom. Ta su peciva u Švedskoj toliko popularna da im je posvećen jedan cijeli dan - od 1999. godine 4. listopada poznat je kao Dan peciva s cimetom, odnosno Kanelbullens dag.
Iz Švedske su se proširile i na ostatak Europe, pa su tako u Danskoj poznate pod nazivom kanelsnegl, u Norveškoj se zovu kanelbolle, u Finskoj korvapuusti, a u Estoniji kaneelirull. Popularne su i u Americi, u kojoj se prave još od 17. stoljeća, kada su ih donijeli njemački i švedski imigranti.
Najpoznatije rolice iz Göteborga
Iako su cimet rolice uglavnom manje, posebno se ističu one iz Göteborga u Švedskoj, koje su velike čak 30 centimetara. One se zovu hagabullen, a unatoč njihovoj veličini Šveđani ih nikada ne dijele, već svaka osoba naruči po jednu.
U Švedskoj i Finskoj se u cimet rolicama tradicionalno uživa u pauzi za kavu, što se kod njih naziva fika, a diljem Europe, čak i šire, cimet rolice postale su sinonim za zimu i blagdane. Ovdje smo pisali kako napraviti najbolje rolice s cimetom, a u nastavku pronađite dva recepta uz koje će vam cimet rolice uvijek ispasti savršeno.
Najbolje cimet rolice
Cimet rolice s domaćom marmeladom
>> Adventski kalendar recepata: Fritule, slastica bez koje ne možemo zamisliti advent
>> Adventski kalendar recepata: Pripremili smo vam klasičnu i vegansku verziju francuske
>> Adventski kalendar recepata: Linzeri, jeftini i ukusni kolačići koje obavezno pečemo
>> Adventski kalendar recepata: Panettone, talijanski božićni kruh popularan i kod nas
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati