Ako ste na siru primijetili bijelu prašinu koja izgleda kao plijesan, evo što je to
SIR JE JEDNA od onih namirnica koje gotovo uvijek imamo u našim hladnjacima, bilo da je u pitanju neki krem sir, feta sir koji koristimo u salatama, mozzarella, gouda ili neki drugi sir koji koristimo na pizzama i u toplim sendvičima.
Pa ako ste nedavno kupili sir i već neko vrijeme stoji u hladnjaku, sigurno ste na njemu primijetili bijelu prašinu koja na prvu izgleda kao plijesan. Što je to zapravo i je li takav sir i dalje siguran za konzumaciju?
>> Među najboljim sirevima na svijetu i oni iz Hrvatske, Srbije, BiH te Crne Gore
Plijesan ili bezopasni kristalići?
Ta bijela prašina na siru uopće nije plijesan - naime, ove čestice prašine nazivaju se kristali kalcijevog laktata, poznati i kao "kristali sira", a označavaju da je sir ukusan i dobro odležao, dakle, da je sasvim siguran za jelo.
Takve su čestice na nekim sirevima oznaka kvalitete, no ponekad bijelu prašinu može biti prilično teško razlikovati od bijele plijesni. Ako niste sigurni, dobro promotrite sir i obratite pažnju na sljedeće stvari.
Prvo, provjerite ima li na bijelim mrljama bilo čega što nalikuje nitima ili dlačicama. Ako je u pitanju kalcijev laktat, površina sira trebala bi biti ravna, no ako bilo što strši s površine i izgleda kao sitne niti ili dlačice, onda je riječ o plijesni.
Ako još uvijek niste sigurni, provjerite teksturu sira. Kada je u pitanju kalcijev laktat, te sitne bijele čestice moći ćete jednostavno ostrugati sa sira, a one imaju sličnu teksturu kao sol ili pijesak. No, ako je na siru plijesan, taj dio koji ostružete trebao bi se raspasti.
Kada je sir siguran za jelo?
Plijesan na siru, u jogurtu, kiselom vrhnju ili nekom drugom mliječnom proizvodu može negativno utjecati na kvalitetu proizvoda - plijesan oslobađa enzime koji će promijeniti okus i teksturu hrane.
U mekom i tekućem proizvodu ti se enzimi lakše raspršuju, no u tvrdim sirevima ti se enzimi ne raspršuju tako lako. Pa ako je samo mali dio sira zahvaćen tom plijesni, uvijek možete odrezati zahvaćene dijelove sira i pojesti ostatak.
>> Deset recepata za kojima će poludjeti ljubitelji sira
>> Mljekari sa Sardinije napravili sir s morskom vodom: "Spaja najbolje od Italije"
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati