Hrvati o čekanju u redu za popularne krafne od 2 eura: "Sve je otišlo u neku stvar"
JEDNA je Hrvatica na Redditu prije dva dana otvorila temu o krafnama, i to onima za koje se čeka u redu (iako se ove godine čini kako je tako po cijelom Zagrebu, a neke je danima prije Fašnika bilo nemoguće čak i naručiti). Riječ je o Proofu33, o kojem smo vam i mi nedavno pisali.
"Ljudi stoje u redu da bi platili 2 eura za krafnu. Među njima sam i ja... I vodim unutarnje borbe sama sa sobom jer ne odobravam pomodarstvo, a očito sam sama takva. Platila sam 8 eura za 4 male krafne s fensi punjenjem i osjećam se kao najveći hipster. Molim savjete kako ne biti površni hipster", stoji u objavi ispod koje se skupilo poprilično komentara.
Ima onih koji podržavaju
"Podržavam gastronomsko eksperimentiranje i avanturizam. Ako su krafne razvikane, zašto ne probati barem jednom", "Bolje 2 eura za fensi krafnu nego 5 za obične fritule", pišu ljudi u komentarima.
"Ja nemam ništa protiv toga. U nekim državama je skroz normalno ljudima čekati u redu da bi pojeli hranu u restoranu za koji smatraju da se isplati. Pratim jednog food youtubera i lik je jednom čekao 2 i pol sata u redu da pojede ramen u nekom restoranu u Japanu i na kraju ga se nije uopće dojmio, hahaha, tako da ne može biti gore od toga. Cijena je pretjerana za krafnu, ali ajde, ne budete propali za 8€, pogotovo ako ste uživali", stoji u jednom komentaru.
"Ovo je normalno u svim većim gradovima. To se zove luksuz i smisao je da ako neko želi ovo, može. Kada luksuz postane toliko potražen, ljudi onda nađu načine da prodaju u većim količinama za jeftinije svima. iPhone je bio samo za bogate, pa eto sada svatko ima drljavi kineski od 100€ koji nadmaši prvih 6 generacija iPhonea u doslovno svemu. Meni nikada ovako što ne smeta, uvijek mi smeta kada ljudi luksuze počnu smatrati normalnima", piše u drugom.
"I podržavam i ne. Ovo je u Zagrebu, jel'? Rado bih i da se u ostatku Hrvatske mogu probati ovakve stvari, iako je suludo davati više od 50 centi za krafnu. Ako se netko želi počastiti, neka, samo neka prestanu to uporno gurati po novinama, 1000 različitih članaka po portalima gdje pojesti najpreserantskiju krafnu. Kod nas po malim mjestima i dalje smo osuđeni na ove bazične", kaže treći.
Ljudi stoje u redu da bi platili 2 eura za krafnu
byu/NocnaMandragora incroatia
Neki nisu oduševljeni
"Sjećam se dok su dobre krafne bile 3.50 HRK, manje od 50 centi", "Ljudi su ovce. Nije ni čudo da nam sve poskupljuje jer dok god ima nekoga tko će plaćati te astronomske cijene, dizat će samo još više", stoji dalje ispod objave.
"2€!? To više nije normalno, krafnu plaćati 15 kn. Pa kad se sjetiš kad su dolazile po 3 kn jedna krafna, a od čokolade je bila skuplja za, ono, 50 lipa. Sve je otišlo u neku stvar", komentiraju oni koji nisu baš oduševljeni ovom cijenom.
"Sjeti se da postoji porez na budale i da ti ne želiš biti jedna od njih. Ne brini, svima nam se desi, ali dobro je podsjetiti se i uštedjeti. P.S. Još je lakše nasjesti na taj porez otkad su euri. Teško da bih dao 60 kn za 4 male krafne. Ali 8 eura? To ne zvuči tako strašno. Trebat će još neko vrijeme da nam se 'moždani centar za trošenje' posloži", zaključuje jedan komentator.
Mi smo tim Proof
I mi smo se u Proof33 u Ilici nedavno uputili upravo zbog njihovih slavnih krafni. Krafne ondje koštaju između 1.80 i 2.60 eura, ovisno o punjenju, i svježe su pečene svako jutro. Probali smo one s okusom limuna i papra, Jack Daniel'sa i jabuke, obične čokoladne i naš, kako se na kraju pokazalo, favorit - krafnu s punjenjem od manga, marakuje i vanilije.
Koliko koštaju ovogodišnje razvikane zagrebačke krafne, provjerite ovdje. Za one koji nisu u blizini da probaju krafne iz Proofa33 imamo dobru vijest - njihova autorica Janja Benić podijelila je s nama recept, pronađite ga ovdje, a za sve koji se još nisu odlučili koje žele probati, na ovom linku je naša ovogodišnja recenzija najtraženijih krafni po Zagrebu. Koliko pak krafne koštaju u Dalmaciji i čeka li se i ondje u redovima, saznajte ovdje.