Inćuni - ukusni, jeftini i zdravi "mali divovi" koje volimo jesti ne samo petkom
INĆUN, zajedno sa srdelom i papalinom, spada među sitnu plavu ribu, najzdraviju hranu koju si baš svatko može priuštiti. Živi u jatima, na dubinama do 400 metara, a može narasti do 20 cm duljine. Iako je sitan, jedna je od najvažnijih riba domaćeg ribolova te ga se često naziva malim “divom”.
Može se loviti s obale jednostavnijim priborom, ali je populacija inćuna u Sredozemlju ozbiljno osiromašena 1980-ih zbog invazivne češljaste mliječi koja jede jaja i mlade. Od tada se populacija inćuna stabilizirala, doduše na mnogo nižoj razini.
Zdrav, ukusan i jeftin obiteljski ručak
Iako često podcijenjena, inćuni su jeftina i vrlo ukusna riba koja se u našim obalnim krajevima priprema na razne zanimljive načine. Nutricionističke preporuke kažu da bi tjedno trebali jesti barem dva puta po 170 g ribe, a od toga bi barem jedna porcija trebala biti masna, plava riba.
Kako se sitna plava riba hrani planktonom, a sama je hrana svim značajnijim morskim grabežljivcima, nalazi se na samom dnu hranidbenog lanca te sadrži mnogo manje žive i drugih teških metala od većih riba.
Kilogram inćuna može bez problema nahraniti troje do četvero ljudi, a u kombinaciji sa salatom od krumpira i malo domaćeg kruha dobili ste iznimno zdrav i ukusan obiteljski ručak koji će vas ukupno koštati samo malo više od pilećeg filea u pakiranju od 400 grama. Ako uzmete u obzir koliko je sitna plava riba zdravija i ukusnija od industrijske piletine, ova računica itekako ima smisla.
Kupovina i čišćenje
Kada ih kupujete svježe, birajte one sa zategnutom kožom, čvrstom utrobom i bistrim očima koje odaju svježinu ribe. Miris svježe ribe bi trebao biti ugodan s blagim mirisom algi i mora. Svježu je ribu najbolje pripremiti istog dana, ali očišćenu možete pohraniti u hladnjak do 24 sata, pohranjenu u posudu s poklopcem kako bi se odvojila od drugih namirnica, a i bolje očuvala svježinu.
Inćun nema ljuske pa je čišćenje prava sitnica. Palcem i kažiprstom lagano stisnite glavu i povucite ju prema repu ribe, zatim palcem istisnite iznutrice kojih je vrlo malo jer se hrani planktonom. Svaku ribu potom operite pod mlazom hladne vode i pustite da se ocijedi. Ako želite odstraniti središnju kost, lagano palcem u donjem dijelu ribe uz kralježnicu podignite gornji filet i kod zadnje peraje kažiprstom i palcem otrgnite kralježnicu te ju odvojite od drugog dijela fileta.
Priprema
Ako ih nećete jesti pržene, možete ih marinirati u zatvorenoj posudi ili staklenci. Očišćene male ribe možete staviti u jednostavnu marinadu od octa i limunova soka i ostaviti u hladnjaku tri do četiri sata. Najukusniji su ako odstoje preko noći, ali može ih se jesti već nakon nekoliko sati, kada im meso pobijeli.
Prije posluživanja inćune je potrebno kratko osušiti i dovršiti s nekoliko kapi djevičanskog maslinova ulja, ali svoju marinadu uvijek možete obogatiti začinima poput ružmarina, lovora ili majčine dušice, a možete im dodati i usitnjeni češnjak ili ljutu papričicu.