Kobasice koje su se pripremale u posavskim i moslavačkim kućama danas su rijetkost
BELE DEVENICE, kobasice brašnjače, meljne kobase - sve su to nazivi za domaće kobasice nadjevene mesom i kukuruznim brašnom, koje su se nekoć često pripremale u posavskim i moslavačkim domaćinstvima, a danas ih rijetko tko pravi.
Dijelom zato što je recept za njih pomalo pao u zaborav, a dijelom i zato što s njima ima i do dva dana posla, a jedan dio pripreme nije nimalo ugodan. Oni koji ih rade znaju da se za njihovu pripremu koristi meso potrbušine ili dio od rebara, koje se marinira dva do tri dana, a s obzirom na to da se na mesu nekoć štedjelo, u kobasice se dodavalo i kukuruzno brašno.
U nedostatku mesa dodavalo se i kukuruzno brašno
Zatim slijedi onaj mnogima najneugodniji dio, a to je punjenje svinjskih crijeva, koja se prije toga moraju temeljito oprati kako bi se uklonio njihov neugodan miris. Devenice se na kraju stave kuhati (ali nikako ne smiju zakipjeti), netko ih još uz to i dimi, a nas je na ovo jelo podsjetila naša čitateljica Lidija Đurašin.
Ona je, na oduševljenje mnogih, u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila i recept po kojemu ih je radila. "Delala sam ih za vikend i onda su išle k susedu na dva dima. Kaj da vam velim? Savršenstvo okusa!" napisala je, a evo i recepta za njezine devenice.
Potrebni sastojci
Za pripremu ovog nimalo jednostavnog jela, u koje ćete morati uložiti nešto vremena, bit će vam potrebno:
- carsko meso (meso od potrbušine)
- češnjak
- sol i papar
- luk
- ocat
- voda
- kukuruzna krupica ili kukuruzno brašno
- ulje
- debelo svinjsko crijevo.
Kako ih pripremiti
Meso od potrbušine (carsko) narežite na trake, skinite kožu, ali ne i masne dijelove, jer bi bilo presuho i pretvrdo kad se skuha. Dodajte češnjak, papar i sol po ukusu, dobro promiješajte i ostavite preko noći. Netko u marinadu dodaje i mljevenu crvenu papriku, a ponekad i temeljac u kojem se kuhalo meso, iznutrice i kože za kobasice, no naša je čitateljica koristila samo gore navedene sastojke.
Debelo svinjsko crijevo dobro ostružite tupim nožem, da se crijevo ne prereže. Razrežite ga na duljinu 20 do 25 cm i onda čistite, a kada ga ostružete, crijevo dobro operite u toploj vodi u tri navrata. Crijevo zatim potopite u hladnu vodu i u nju dodajte luk i ocat. Pustite da odstoji preko noći. Drugi dan bacite vodu iz crijeva i natočite drugu u koju ćete staviti kukuruznu krupicu. Crijeva operite u tome, a zatim ih isperite u običnoj vodi u dva navrata.
Ostatak kukuruzne krupice stavite u protvan i nalijte ulje ili vodu. Miješajte dok ne dobijete smjesu koju možete oblikovati rukama. U crijevo stavljajte trake mesa, a uz meso dodajte smjesu brašna, odnosno krupice i ulja, ali nemojte prepuniti, jer brašno tijekom kuhanja nabubri, a crijevo se smanji.
Kada napunite sva crijeva, krajeve dobro zatvorite čačkalicama i kobasice lagano probodite čačkalicom ili vrhom noža na par mjesta. Devenice staviti kuhati dva do dva i pol sata, ali ni u jednom trenutku ne smiju zakipjeti. Nakon kuhanja ostavite da se ohlade i vežite ih špagom po dva komada i po želji ih dimite, ako su vam bolje podimljene.
Cijeli recept s detaljnim uputama i točnim mjerama za sve sastojke pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati