Mađari u svoju pitu od jabuka stavljaju jedan neobičan, ali bitan sastojak. Evo koji
PITA OD JABUKA pravi je jesenski klasik koji uvijek pravimo u ovo doba godine. Kombinacija prhkog tijesta i slatkog nadjeva od jabuka i cimeta uvijek je dobra ideja, a sada smo pronašli jednu malo drugačiju verziju pite od jabuka, onu kakvu prave naši susjedi Mađari.
Ista, a opet različita
Mađarska pita od jabuka u osnovi je vrlo slična onoj kakvu poznajemo - radi se o piti s prhkim tijestom i bogatim nadjevom od jabuka, no Mađari svoju pitu ipak prave na malo drugačiji način. Njihov nadjev puno je bogatiji jer u njihovu pitu ide gotovo dvostruko više nadjeva nego u našu, a Mađari dodaju još jedan sastojak koji mi ne dodajemo.
Prije nego što na tijesto stave nadjev od jabuka, oni ga posipaju krušnim mrvicama, koje pokupe višak soka od jabuka i sprječavaju da se tijesto razmoči i postane gnjecavo, već ostane prhko i ukusno. Na kraju oni svoju pitu premažu žumanjcima, a u nastavku imamo i točan recept za mađarsku verziju pite od jabuka.
Potrebni sastojci
Za mađarsku pitu od jabuka trebat će vam:
- glatko brašno
- maslac
- jaja
- šećer
- jabuke
- cimet
- klinčić
- muškatni oraščić
- krušne mrvice
- šećer u prahu
Kako se priprema
Prvo napravite tijesto - pomiješajte brašno, maslac i dva jaja te od toga zamijesite glatko tijesto i podijelite ga na dva dijela. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku između pola sata i sat vremena. Dok je tijesto u hladnjaku, jabuke ogulite i naribajte ih pa ih ostavite da puste sok.
Razvaljajte prvi dio tijesta i stavite ga u lim za pečenje pa ga pospite polovinom krušnih mrvica. Jabuke ocijedite, dodajte im začine i šećer. Promiješajte nadjev pa ga rasporedite po tijestu i pospite ga ostatkom krušnih mrvica. Ostatak tijesta razvaljajte i njime prekrijte jabuke te ga lagano izbockajte vilicom.
Pitu premažite umućenim žumanjcima i stavite peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.