Nemojte tražiti dalje - imamo najbolji recept za sarmu uz koji će vam ispasti top
ZIMSKI mjeseci nezamislivi su bez sarme, koju mnogi počinju raditi već oko blagdana Svih svetih, a bez nje ne možemo zamisliti ni Silvestrovo, pa će se i ove godine naći na stolovima u brojnim kućanstvima tog dana.
Sarma se kod nas priprema s mljevenim mesom, najčešće svinjetinom, a ponekad i miješanim mljevenim mesom, koje se zatim pomiješa s rižom i zamota u list ukiseljenog kupusa. Iako svaka domaćica ima svoj recept za sarmu, ovaj naš nikada ne razočara, a evo i kako je pripremiti ako je radite prvi put.
Potrebni sastojci
- kiseli kupus
- brašno
- mljeveno meso
- luk
- češnjak
- paprika
- riža
- panceta
- jaje
- peršin
- ulje
- sol i papar.
Kako je pripremiti
U tavi zagrijte malo ulja te popržite nasjeckani luk. Nasjeckajte češnjak te ga ubacite u tavu i kratko popržite. U drugoj posudi pomiješajte meso, rižu, nasjeckanu pancetu, papriku, jaje, peršin, sol i papar. Ubacite luk i češnjak te dobro sjedinite sve sastojke.
Uklonite korijen kupusa i odvojite listove. Veće listove sačuvajte, a preostale nasjeckajte. Listove kupusa nadjenite mesom, zatim presavijte rubove i zamotajte. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sav nadjev i kupus.
Dno lonca prekrijte polovicom nasjeckanog kupusa i pancete na koje ćete složiti sarme. Prekrijte drugom polovicom sjeckanog kupusa i pancete te začinite paprikom. Dodajte dovoljno vode da prekrije sarme. Lonac poklopite i ostavite da zakuha, zatim smanjite vatru i ostavite da se krčka dva do dva i pol sata.
U jednakom omjeru u tavi popržite ulje i brašno kako biste napravili zapršku. Kada mješavina poprimi zlatnu boju, dodajte žlicu paprike i 125 do 200 ml vode. Miješajte dok se mješavina ne zgusne. Prelijte zapršku preko kupusa i kuhajte još desetak minuta.
Sarmu poslužite s pire krumpirom, a cijeli recept pronađite ovdje.
Dodatni savjeti za najbolju sarmu
Kada birate meso za sarmu, izbjegnite zapakirane mješavine mljevenog mesa i odlučite se za svinjsku ili juneću lopaticu samljevenu kod vašeg mesara. U nekim receptima koristi se jednak omjer svinjetine i junetine, no udio mesa koji koristite možete prilagoditi vlastitom ukusu.
Uz meso, jedan od najvažnijih dijelova sarme je kupus. Najbolje je da ga sami ukiselite, no ako ne možete, radije kupite domaći s tržnice nego vakuumirani. Kada počnete odvajati listove kupusa, isperite ih pod mlazom hladne vode kako jelo ne bi bilo previše kiselo.
U nadjev za sarmu ide i riža, ali pazite da je ne koristite previše jer smjesu može učiniti tvrdom. Rižu nije potrebno kuhati prije nego što je dodate mesu, ali je možete potopiti u vodi na desetak minuta kako bi nabubrila.
Prilikom motanja sarme koristite velike listove kupusa, no nemojte ih prepuniti - jedna žlica nadjeva je dovoljna. Kako se sarma prilikom kuhanja ne bi odmotavala, u lonac je slažite okomito, a ne vodoravno. Tako ćete ju i lakše izvaditi kad bude skuhana.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati