Nije sva konzervirana hrana dobra, neki tvrde da ovu treba izbjegavati
KONZERVIRANA hrana dio je gotovo svake smočnice. Pristupačna je, ukusna, a u većini slučajeva i zdrava, no nije sva konzervirana hrana jednaka i možda najvažnije - nije svaka konzervirana hrana zdrava i dobra za nas.
Problem koji treba uzeti u obzir pri odabiru konzerviranih namirnica je moguća prisutnost bisfenola A (BPA), kemikalija koje mogu imati štetne učinke na naše zdravlje. Osim toga, neke hranjive tvari, poput vitamina B i C, mogu se razrijediti tijekom procesa konzerviranja, što utječe na unos hranjivih tvari.
Zato treba pripaziti prilikom kupnje konzerviranih proizvoda i obratiti pažnju na ono što kupujemo. Američki portal Tasting Table sastavio je popis konzerviranih proizvoda koje je najbolje ostaviti neotvorene, a mi smo izdvojili neke koji su najčešći kod nas.
Voćni kompoti
Većina voća koje se koristi za kompot oguli se i nareže prije kuhanja i konzerviranja. To znači da će se neke hranjive tvari, poput vlakana i antioksidansa, u tom procesu izgubiti. Healthline navodi da jabuka s korom ima 332 posto više vitamina K, 115 posto više vitamina C i 19 posto više kalija od oguljene jabuke. Proces konzerviranja također smanjuje količinu vitamina B i C u voću.
Istovremeno, prisutnost ugljikohidrata i šećera značajno se povećava kada se voće konzervira u sirupu. Nutrition Value piše da prosječna konzerva kompota od 250 grama sadrži tek 4.8 miligrama vitamina C i 40 grama ugljikohidrata. S druge strane, 150 g domaće voćne salate ima 20 grama ugljikohidrata i čak 39 miligrama vitamina C. Pa vi usporedite koje je bolje.
Povrće konzervirano u salamuri
Slično voću, i povrće može izgubiti dio svojih hranjivih tvari tijekom procesa konzerviranja, osobito vitamine B i C. Kada se povrće konzervira u salamuri, ono može izgubiti i fenolne spojeve koji mu daju okus. No, ni to nije sve. Salamura ima visok udio natrija, jer se pravi od vode i soli, a dok konzerviranom povrću, poput kukuruza, može dati malo bolji okus, također može povećati naš unos natrija, što nikako nije dobro po naše zdravlje.
Konzervirani umaci za tjesteninu
Ponekad, kad smo u žurbi, najlakše nam je kuhanu tjesteninu pomiješati s unaprijed pripremljenim umakom iz konzerve, no i tom umaku nedostaje hranjivih tvari koje bismo dobili iz, primjerice, domaćeg umaka od rajčice - vitamina K i C, kalija, antioksidansa... Umjesto toga, konzervirani umak od rajčice sadrži dodane šećere i natrij.
Konzervirana tuna s visokim razinama žive
Konzervirana tuna općenito je zdrava i niskokalorična, ali pokazalo se da nisu sve opcije tune jednako dobre za nas. Albacore ili bijela tuna sadrži gotovo tri puta više žive od prugaste tune, koja se najčešće nalazi u konzervama.
Konzervirano zeleno povrće
Nekoć svježe, zeleno povrće konzerviranjem gubi teksturu, hranjive tvari, boju i ono najvažnije - okus. To posebno vrijedi za zeleno povrće poput graška, šparoga i brokule. Verzija ovog povrća koja izlazi iz konzerve jedva da nalikuje svježoj verziji ovog povrća pa je uvijek bolje koristiti svježe zeleno povrće od onog iz konzerve.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati