Bili smo na Fuliranju, imamo detaljan pregled ponude i cijena sa svake kućice
POČELO JE Fuliranje, koje će se i ove godine održati na Trgu Josipa Jurja Strossmayera, a trajat će sve do 7. siječnja 2025. godine. Sa svojom se ponudom predstavilo čak 16 kućica, od kojih na njih 13 možete pronaći ukusne gastro specijalitete, koje smo među prvima i probali. U nastavku donosimo detaljan pregled po kućicama, s cijenama svakog jela.
Tringelt by Eduard Beg
Ova kućica predstavlja bakinu domaću kuhinju, a nudi zagorsku juhu s mladim krumpirom i slaninom za 8 eura, krpice sa zeljem i buncekom za 8.50 eura, sarmu s kremom od krumpira za 9.50 eura, platu s domaćim kobasicama, sirom, čvarcima, kulenom, slaninom i foccaciom za 20 eura te bakine slane ili slatke štrukle za 8 eura. Svi ljubitelji tradicionalne kuhinje ovdje će doći na svoje, a nas su osvojile krpice sa zeljem i buncekom, mnogima jedno od omiljenih zimskih jela.
Pastamisee
Jednu od boljih tjestenina probali smo upravo na Pastamisee kućici, i to kremastu Cacio e pepe, koja se dovršava u kolutu Grana Padana sira s paprom i pecorinom romanom za 9.50 eura. Odlična im je i tjestenina sa sirom i tartufima za 10.50 eura (posebno nam se sviđa što je tjestenina u oba jela al dente), a osim toga, nude i klasičnu tjesteninu u siru za 9.50 eura, soparnik za 3 eura, platu sa sirom i pršutom za 12 eura te dalmatinske rafiole za 2 eura.
Pizza Social Club
Tko kaže da pizza nije jelo za Advent? Pizza Social Club oduševio nas je i prošle, ali i ove godine, a u ponudi imaju četiri pizze - Ma'Margaritu za 8 eura, Pizzaioli za 9 eura, Peperoni za 9 eura te slatku pizzu Hi Sweetie, nastalu u suradnji sa slastičarnicom Neka jedu kolače, za 8 eura. Svaka nam je odlična, no slatka pizza posebna je i inovativna, s kombinacijom kreme od mascarponea, crumblea od pirovog brašna, lješnjaka i meda, sljezovih kolačića i Linolade.
Institut za kobasice by Mate Janković
Nema Adventa bez kobasica, a one s Instituta Mate Jankovića već su pravi klasik. Ove godine na Fuliranju sudjeluje s ukupno pet kobasica - frankfurterka, debrecinka, kranjska sa sirom i bavarska za 6.80 eura te šiš-kobas sa sirom za 7.20 eura. Mi smo ih probali nekoliko, a favorit nam je debrecinka, s umakom od senfa i meda, kiselim kupusom, špekom, prženim lukom i bučinim sjemenkama.
Yes Sir
Novost na ovogodišnjem Fuliranju je kućica Yes Sir, koja, kako i samo ime govori, nudi jela sa sirom, točnije makarone sa sirom. U ponudi imaju pet kombinacija - klasične makarone sa sirom za 7 eura, meksičke s nachosima, jalapeño papričicama i grahom, s pestom i slaninom, blue cheese sa sirom s plemenitom plijesni te s uljem od tartufa, koji koštaju po 8 eura svaki. Od slatkog nude i Nutella cinnamon donut brioche za 6 eura.
Kao veliki obožavatelji tjestenine, a posebno makarona sa sirom, koji nam je omiljen comfort food i koje često radimo i sami kod kuće, probali smo sve i oduševili su nas svojom kremoznošću i okusom. Ako bismo baš morali birati favorita, to bi definitivno bili klasični i meksički, idealni za ljubitelje pikantne hrane.
Purple Monkey
Na Adventu će i ljubitelji azijskih jela doći na svoje, i to na kućici Purple Monkey. Oni u ponudi imaju Spicy Mango Karaage Chicken za 10 eura, Wagyu Black Pepper Noodles za 17 eura, panirani pileći file Katsu za 9 eura te Crispy Shrimps (panirane kozice) za 6 eura.
Probali smo Spicy Mango Karaage Chicken, panirani pileći zabatak s mangom u slatko-slanom umaku s ljutkastim chilijem i savršen je za ljubitelje ljute hrane, a posebno su nam ukusni Wagyu Black Pepper Noodles, s kvalitetnom Wagyu govedinom i rezancima prženim u woku.
Chef's Burger by Ivan Pažanin
Poznato ime na Adventu je i Chef's Burger by Ivan Pažanin, a poznati splitski chef pripremio je tri burgera, sve jedan bolji od drugoga. Tu je Cheesy Cheese za 8 eura, s junetinom, cheddarom, salatom, rajčicom i krastavcima te provjereni klasik Crispy Kapula za 8.50 eura, s džemom od luka koji nam je u ovom burgeru uvijek posebno fin.
Zanimljiv nam je i treći, Truffle Panceta burger za 9 eura, s junetinom, cheddarom, pancetom, lukom, rikulom i majonezom od tartufa, a osim burgera, Pažaninova kućica nudi i klasičan pomfrit za 3.50 eura, pomfrit od batata za 4 eura, truffle krumpiriće za 4.50 eura te truffle batat krumpiriće za 5 eura, koji su nam na ovakvim festivalima omiljen prilog.
Picnic Mingle & Fun
Picnic Mingle & Fun vratio se i ove godine, a osim favorita s lanjskog Adventa, Blackie Burgera za 8.50 eura i Drugačije sarme za 11 eura, ove godine u ponudi imaju i Snow Burger s umakom od tartufa, Winter Burger s kremom od muškatne tikve te Smokey Cheez burger za 9.50 eura. Nude i dva hot doga - Cheez Dog i Truffle Dog za 7 eura, a u ponudi imaju i koktele, čija se cijena kreće od 3.20 do 6.50 eura.
Naš favorit i jedna od boljih stvari koje smo probali su Mekani obrazi, sporo kuhani juneći obrazi u brioche pecivu sa sočnim BBQ mayo umakom, čipsom od sira, mladim lukom i coleslaw salatom za 11 eura. Osim toga, i oni u ponudi imaju razne batat krumpiriće - klasične za 3.90 eura, s BBQ umakom, s dijon aioli i pistacijom te s umakom od tartufa, po 4.90 eura svaki.
Shish & Chips
Shish & Chips novo je ime na gastrosceni, a inspiraciju su pronašli u shish kebabu. Nude OG shish, juneći shish s luk salatom i bijelim umakom za 7.50 eura, pileći shish Cezar za 7 eura, koji neodoljivo podsjeća na Cezar salatu te Gurmanski shish za 8 eura, s rajčicom, crvenim lukom, paprikom i urnebes namazom, koji je naš favorit.
Good Food
Good Food u ponudi ima četiri slana i jedno slatko jelo, a od slanih tu su dimljena kobasica Smoking Santa Sausage u slatko-kiselom zelju s hren-umakom u ciabatta pecivu za 7 eura, kobasica Rudolf's Cheesy Sausage, punjena sirom za 7.50 eura, pileća hrenovka Santa's Hot Chick za 4 eura te Ho Ho Holy Smoky Smash burger za 8.50 eura.
Od jela, najviše nam se svidjela sočna Rudolf's Cheesy Sausage, posipana slaninom, u kombinaciji s krumpirićima s cheddarom, vrhnjem, pancetom i lukom za 6 eura. Nude i klasične hrskave krumpiriće za 3.50 eura, ali i lanjski hit među najmlađima - Santa's Snowy Kaiserschmarrn s Nutellom ili pekmezom za 5 eura.
Krivi ljudi
Vrijeme je za slatko, a od slatkog u vrijeme Adventa najbolje pašu fritule. Samo fritule nude se na kućici Krivi ljudi, mnogima poznatoj od prošle godine, a osim klasičnih za 5.50 eura (s preljevom od Nutelle, kremom od vanilije i šećerom u prahu), u ponudi imaju i tri okusa za 6.50 eura. Mi smo probali Nirvanu (karamelizirana jabuka s cimetom i kremom od vanilije), Kokolo (čokolada s krokantom) i Opijum (pistacija i bijela čokolada), a Nirvana i Opijum oborili su nas s nogu.
Boogie Lab
Lani su bili jedan od najvećih hitova Adventa, a za ovu su godinu pripremili po 3 slatka i 2 slana kronuta - peciva napravljena od tijesta za kroasane u obliku donuta. Predstavili su kronut s čokoladom i medenjacima za 6 eura, s vanilijom, limunom i kardamomom za 6 eura te s pistacijom i malinom, također za 6 eura.
Posljednji je bio pravo iznenađenje, s osvježavajućim džemom od malina i kremom od pistacija, a okusi su se odlično slagali. Od slanog, u ponudi su Pulled Beef kronut s kremom od ricotte, sezonskom salatom, trganom govedinom i mladim lukom i korijanderom za 8 eura te Winter kronut sa svinjskom kobasicom, karameliziranim lukom, salatom, ukiseljenim crvenim kupusom i umakom od senfa za 7.60 eura.
Gdje je Jura?
Najveći ovogodišnji novitet, kućica Gdje je Jura, prva u Hrvatskoj predstavila je viralnu Dubai čokoladu i, moramo priznati, hype oko nje je opravdan. Dubai bar ovdje košta 8.88 eura, a Dubai block 13.33 eura, a iako je cijena paprena, čokolada je odlična, hrskava i kremasta, a okusi pistacije i čokolade izmjenjuju se svakim grizom.
Osim toga, u ponudi su i Dubai fritule s pastom od pistacije, kadaifom, bijelom i tamnom čokoladom za 11.11 eura, kao i fritule od jabuka, cimeta i Speculas crumblea za 7.77 eura te klasične fritule s čokoladom, šećerom ili cimetom za 5.55 eura.
Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 27. studenog 2024. - 7. siječnja 2025.
Radno vrijeme : pon-pet 12-00 / sub-ned 11-00 / Badnjak 11-00 / Božić 17-00 / Štefanje 12-00 / Stara godina 11-03 / Nova godina 17-00
Ulaz: besplatan
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati