Popularni švedski čokoladni kolač gotov je u 20 minuta, a probali smo ga u Ikei
KLADDKAKA je poznat i kao "ljepljivi kolač", tradicionalni švedski desert koji podsjeća na brownie s tanjom hrskavom koricom i gustom, kompaktnom i kremastom unutrašnjošću. Ime mu potječe od švedske riječi "kladdig" što znači ljepljiv i neuredan. Priprema mu je toliko jednostavna da smo odmah shvatili kako je to jedan od kolača koji se mogu pripremiti u bilo kojem trenutku - za desetak minuta.
Kako je nastao
Postoji priča kako je nastao sredinom 20. stoljeća kada su pekari slučajno zaboravili dodati prašak za pecivo za dizanje tijesta, što je rezultiralo gustom i ljepljivom teksturom kolača. U vrijeme Drugog svjetskog rata mnoge su namirnice bile teže dostupne, pa su ljudi birali jednostavnije kolače s malo sastojaka. Kladdkaka savršeno odgovara tom opisu jer sadrži samo osnovne sastojke - i to njih sedam.
Danas je kladdkaka izuzetno popularan kolač u Švedskoj i često se priprema kod kuće ili se nalazi u ponudi kafića. Može se poslužiti sa šlagom, sladoledom ili svježim voćem, a zbog svoje jednostavnosti omiljen je svim generacijama.
Inače, ovaj smo kolač isprobali u zagrebačkoj Ikei, gdje se nalazi u stalnoj ponudi slastica. Za čokoljupce je pravi izbor - podsjeća na brownie iako je okusom blaži od njega, a tekstura mu je zaista gumena ili, kako bi to Amerikanci opisali, "chewy".
Potrebni sastojci
Bit će vam potrebno sedam sastojaka:
- maslac
- jaja
- kakao
- glatko brašno
- šećer
- sol
- vanilin šećer.
Kako se priprema
U većoj posudi izmiješajte jaja i šećer pa im uz stalno miješanje dodajte otopljeni maslac. Dodajte suhe sastojke: kakao, brašno, šećer, sol i vanilin šećer. Ulijte smjesu u namašćen kalup i kratko pecite. Poslužite ga toplog ili ohlađenog, posipanog šećerom u prahu.
Cijeli recept pronađite ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati