Ovo je najpoznatija švedska slastica, a popularizirala se diljem svijeta
IAKO su se cimet-rolice na našim prostorima pojavile tek relativno nedavno, u svijetu su one već desetljećima prilično popularna slastica koju mnogi smatraju pravim comfort foodom. U SAD-u su osobito popularne, i to u rangu krafni, a korijene zapravo vuku iz Skandinavije, točnije iz Švedske. Posebno su popularne u Švedskoj i Danskoj, gdje se nazivaju "kannelbullar".
Simbol za pauzu uz kavu
Vjeruje se da su nastale još početkom 20. stoljeća, nakon Prvog svjetskog rata, kada su šećer i cimet postali dostupnije namirnice. U Švedskoj su cimet-rolice postale simbol njihovih svakodnevnih pauza za kavu poznatih kao "fika", o čemu postoje i knjige i razne studije, poput The Art of the Coffee Break.
Tradicionalno se cimet-rolice pripremaju od dizanog tijesta koje se puni maslacem, šećerom i cimetom, a zatim se rola, reže i peče. Švedska verzija rolica ne uključuje glazuru, originalne cimet-rolice obično su se samo posipale grubim šećerom prije pečenja, dok se u SAD-u najčešće poslužuju u raskošnijem izdanju, prelivene krem-sirom illi šećernom glazurom, što im daje dodatnu slatkoću i kremastu teksturu.
Američka verzija imena "cinnamon rolls" popularizirala je bijeli preljev, dok je skandinavska verzija ostala više tradicionalna i jednostavna. Danas se pripremaju u mnogim zemljama, a na zapadu su dio standardne ponude pekarnica i slastičarnica. U Skandinaviji su dio kulturnog identiteta, a imaju i svoj dan, takozvani Kanelbullens Dag, koji se obilježava 4. listopada.
Kod nas im je popularizaciju pokrenula robna kuća IKEA, a do danas se mogu pronaći i u ponudi pekarnica trgovačkih lanaca, kao i nekim lokalnim pekarnicama i kafićima koji ih nude uz kavu ili čaj.
Koji su sastojci potrebni
Evo što će vam biti potrebno za pripremu tijesta:
- glatko brašno
- šećer
- mlijeko
- suhi kvasac
- jaja
- maslac
- sol
Za nadjev pripremite:
- smeđi šećer
- cimet
- maslac
Za preljev:
- krem-sir
- maslac
- šećer u prahu
- ekstrakt vanilije
Kako se pripremaju
Počnite pripremati tijesto tako da u toplo mlijeko stavite kvasac i ostale sastojke, pa dodate brašno i sol te miješate dok se ne počne formirati tijesto. Desetak minuta ga mijesite do glatke teksture, pa ga ostavite da se digne.
Dok se tijesto diže, pripremite nadjev: ravnomjerno premažite tijesto omekšalim maslacem, pospite šećerom i cimetom pa zarolajte i izrežite rolice na širinu od 3 cm. Rolice ostavite da odstoje 45 minuta pa ih stavite peći.
Za kraj pripremite preljev tako da izmiksate sve sastojke i premažete ih po pečenim cimet-rolicama.
Detaljan recept s točnim mjerama i detaljima pripreme pročitajte ovdje.