Petra Jelenić kreirala je tortu inspiriranu hvarskim paprenjacima, imamo recept
U NEDJELJU se na prvom programu HTV-a emitirala nova, treća sezona kulinarske emisije Slatka kuharica. Emisija se vratila na male ekrane, a prvu epizodu nove sezone započela je naša pastry chefica Petra Jelenić, koja je ovom prilikom posjetila Hvar.
U Starom Gradu je uz pomoć Vinke Tudor pripremala tradicionalnu hvarsku slasticu - paprenjake, tradicionalnog naziva Starogrodski paprenjok. Prema priči, ove pikantne kolačiće volio je i Petar Hektorović, a baza im je aroma prošeka, meda, maslinovog ulja, klinčića, cimeta, šafrana i muškatnog oraščića, koji im daje karakterističan pikantan okus.
Kako je tema emisije zapravo bila spajanje tradicionalnog i modernog, tako je Petra u Hvar unijela ono moderno - inspirirana paprenjacima, kreirala je svoju raskošnu tortu za koju kaže kako okusom podsjeća na pikantne hvarske kolačiće.
Petra ostaje na Hvaru i u idućoj epizodi, no taj će put biti u mjestu Pitve.
Zapisali smo recept i za tradicionalne paprenjake i za modernu interpretaciju paprenjaka - poper tortu, a u nastavku pročitajte sve o pripremi.
Paprenjaci
Za paprenjake će vam biti potrebno:
- med
- glatko brašno
- maslinovo ulje
- vanilin šećer
- prošek
- muškatni oraščić
- šafran
- cimet
- soda bikarbona
- šećer u prahu
- bjelanjak
- klinčić u prahu
Prije miješanja tijesta, pripremite sve sastojke: zakuhajte med, klinčiće stavite u prošek, pa ih prokuhajte i pustite da se ohlade. U prošek namrvite šafran i pustite ga da se namače. U med naribajte muškatni oraščić, pa dodajte cimet, sodu bikarbonu, prošek s klinčićem, prošek sa šafranom i maslinovo ulje. Počnite dodavati brašno, a kada zamijesite tijesto, pustite ga da odstoji 6 sati.
Od kuglica oblikujte oblike po želji i stavite ih peći. Kada su pečeni, pripremite smjesu za ukrašavanje od šećera i bjelanjka, pa ih ukrasite po želji i servirajte. Cijeli recept s točnim mjerama i koracima pripreme pročitajte ovdje.
Poper torta
Potrebni sastojci za biskvit:
- med
- maslac
- jaja
- pirovo brašno
- prašak za pecivo
- muškatni oraščić
- cimet
- klinčić u prahu
- korica naranče i limuna
Sastojci za bavarsku kremu s medom i vanilijom:
- mlijeko
- žumanjak
- med
- šećer
- šafran
- mahuna vanilije
- želatina u listićima
- slatko vrhnje
Sastojci za glazuru i ukrašavanje:
- kakao maslac
- bijela čokolada
- mliječna čokolada
- maline
Od svih sastojaka pripremite smjesu za biskvit, pripremite 3 silikonska kalupa pa u njih prelijte biskvit i stavite ih peći. Zatim pripremite bavarsku kremu: skuhajte sastojke uz stalno miješanje, a kada se prohladi, dodajte šlag i dobro povežite. Kremu stavite u sva tri silikonska kalupa u kojima su se pekli biskviti, pa biskvite lagano uronite u kalupe s kremom i stavite smrznuti.
Za kraj pripremite glazuru od kakao maslaca i čokolade otopljene na pari, pa glazirajte smrznute tortice. Kao dekoraciju, možete ih iscrtati bijelom čokoladom i dodati maline za ukras.
Cijeli recept pročitajte ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati