Pronašli smo recept za salenjake s pekmezom u kuharici iz 1916. godine, ovdje je
BLIŽI se kraj studenog, svaki dan nam na živce idu silna kiša i magla, a nekad nam se na sekundu učini da u zraku osjetimo miris snijega. Pravo je vrijeme za bunceke, krvavice i - salenjake. Ti prhki i lisnati slavonski kolači od dizanog tijesta obilježili su djetinjstvo mnogih od nas, a usko su povezani i s razdobljem svinjokolje, kad salo za ove lisnate slatke slojeve ne može biti svježije.
Tako jednostavni, a tako fini, salenjaci bi se više no s kolačima mogli usporediti s kroasanima i sličnim pecivima od slojevitog tijesta. Tradicionalno se pune domaćim pekmezom od šljiva, a vjerujemo da ga neki od vas ponekad zamijene marmeladom od marelice ili možda šipka. No šljiva je ipak u ovoj kombinaciji nezamjenjiva.
Pretražili smo jednu staru kuharicu
Odlučili smo sreću u pronalasku nekog tradicionalnog recepta za salenjake okušati istraživanjem jedne, moglo bi se reći, prastare kuharice. Tamo su recepti stariji od stotinu godina, točnije kuharica potječe iz davne 1916. godine.
"Kuharski recepti u korist Crvenog križa u Hrvatskoj i Slavoniji", piše na tvrdim koricama tamnocrvene boje, iza kojih se kriju stotine recepata. Pola kuharice je na hrvatskom jeziku, dok je druga polovica, s istim receptima, na njemačkom jeziku. Ništa neobično.
Među brdom zaista zanimljivih recepata za slana i slatka jela našli smo i onaj koji nas je ovog trena najviše interesirao - za salenjake.
Kako su se pripremali prije više od 100 godina...
Prvo je potrebno očišćeno salo pomiješati s brašnom, pa između dva lista masnog papira oblikovati kvadrat. Ostavite pripremljeni sloj sala sa strane dok pripremate tijesto. Sad je vrijeme da napravite tijesto tako da kvasac razmrvite pa prelijete toplim mlijekom i ostavite da se zapjeni. Pomiješajte ga s brašnom, jajima i malo soli pa zamijesite glatko tijesto.
Razvaljajte tijesto odmah, bez dizanja, pa na sredinu stavite sloj sala. Preklopite tako da prekrijete salo i razvaljajte. Ostavite da odmori 15 minuta. Opet razvaljajte i preklopite da dobijete slojeve. Ponovite to, uz dizanje od 15 minuta između svakog valjanja, četiri do pet puta.
Sada razvaljajte dovoljno puta preklopljeno tijesto na oko pola centimetra debljine i režite kvadrate, pa na sredinu svakog stavite žličicu domaćeg pekmeza od šljiva. Preklopite tako da dobijete pravokutni ili oblik trokuta, kako vam je draže i kako su vas naučili.
U nauljen ili masnim papirom obložen lim za pečenje stavljajte salenjake i pecite na 200 stupnjeva oko 25 minuta. To ovisi o tome koliko su veliki, ali i o jačini pećnice. Pečene pospite šećerom u prahu i uživajte u svom remek-djelu.
Cijeli recept s pripremom i točnim količinama sastojaka za ove fine salenjake iz 1916. godine možete pronaći OVDJE.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati