Sjećate li se kako su se nekoć radile pite? Tijesto se nije uvijek valjalo
UVIJEK je vrijeme za pitu od jabuka, a, osim onih klasičnih - za koje se tijesto valja, desetljećima smo voljeli i jednu jednostavniju verziju. Radi se o sipanoj piti, tradicionalnom kolaču koja se priprema na starinski način "sipanja", umjesto valjanja tijesta. Tijesto se jednostavno sipalo - rasporedilo bi se po kalupu ili sipalo po nadjevu, što je kolaču dalo karakterističnu teksturu.
Imamo jedan recept za sipanu pitu od jabuka s makom, koji ovoj piti obogaćuje i teksturu i okus. Priprema se suha smjesa pa smjesa s makom i na kraju smjesa s jabukama.
Potrebni sastojci
Za suhu smjesu:
- glatko brašno
- griz
- šećer
- prašak za pecivo
Za smjesu s makom:
- mljeveni mak
- šećer
- vanilin šećer
- maslac
Za smjesu s jabukama:
- naribane jabuke
- šećer
- rum
Kako se priprema
Umiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i griz i napravite suhu smjesu. Podijelite ju na tri jednaka dijela. Umiješajte mak, šećer i maslac pa ih prelijte kipućim mlijekom. Mak smjesu podijelite na dva dijela. Očistite i naribajte jabuke pa im dodajte šećer, rum i cimet.
Lim za pečenje namastite pa dodajte trećinu suhe smjese. Na nju stavite polovicu smjese s jabukama, a na jabuke dodajte polovicu smjese s makom. Ponovite postupak - suha smjesa - smjesa s jabukama - smjesa s makom. Završite kolač sa zadnjom trećinom suhe smjese. Pitu ispecite do zlatne boje na površini, a po želji servirajte uz omiljeni sladoled.
Detaljan recept nalazi se ovdje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati