Što je uopće kefir i zašto bi ga svi trebali piti, a evo i kako ga napraviti doma
KEFIR je specifični mliječni proizvod iz skupine fermentiranih mlijeka. Povjesničari vjeruju da je nastao prije nekoliko stoljeća u planinama Kavkaza, u blizini današnje Turske. Riječ kefir izvedena je iz turske riječi keif, što u prijevodu znači dobar osjećaj. Dobiva se ostavljanjem živih kultura (kefirnih zrna) da fermentiraju u mlijeku oko 24 sata.
Kefirna zrna
Kefirna zrna sastoje se od proteina, polisaharida i mješavine nekoliko vrsta mikroorganizama, kao što su kvasci i bakterije. Ove vrste zdravih bakterija ili probiotika nisu dostupne u jogurtu, a pomažu u održavanju probavnog sustava i sprječavaju rast štetnih bakterija u crijevima. Vitamini, poput vitamina K i B-12, proizvode se u crijevima, a probiotici u kefiru olakšavaju tu proizvodnju.
Jača imunološki sustav
Kefir pomaže u jačanju imunološkog sustava, poboljšava probavu, pomaže u regulaciji kolesterola i ima brojne druge korisne učinke.
Oko 70% imunološkog sustava smješteno je u probavnom sustavu. To znači da ondje žive brojne dobre bakterije i gljivice koje ubijaju loše mikroorganizme. Zdrava se crijeva lako rješavaju toksičnog otpada i apsorbiraju sve potrebne minerale i vitamine.
Problemi nastaju kada se crijeva ne mogu riješiti toksičnog otpada i/ili apsorbirati vitamine i minerale. Takvi su problemi često povezani s nezdravom prehranom. Posljedice loših prehrambenih navika mogu dovesti do probavnih smetnji i imunoloških reakcija te prerasti u kronične bolesti. Iz tog razloga našem probavnom sustavu potrebna je dodatna pomoć u očuvanju ravnoteže i zato su probiotici iznimno važni.
Kefir i mršavljenje
Kefir je bogat proteinima, tako da ovaj napitak stvara osjećaj sitosti koji dulje traje. Kalcij i vitamin K2 u mliječnom kefiru ubrzavaju razgradnju masti i smanjuju njihovo skladištenje.
Redovito pijenje kefira trebalo bi pomoći u snižavanju lošeg kolesterola i razine šećera u krvi te poboljšati reakciju tijela na inzulin. Sve to pridonosi ubrzanom metabolizmu, što sprječava skladištenje masti. Znanstvenici nastavljaju proučavati vezu između mršavljenja i probiotika.
Napravite ga sami
Priprema kefira je vrlo jednostavna, a pruža vam priliku da uživate u svim bogatstvima i zdravstvenim dobrobitima ovog napitka. Možete napraviti točno onoliko kefira koliko vam je potrebno i prilagoditi ga vlastitom ukusu, a imate i bolju kontrolu nad kvalitetom.
U usporedbi s kefirom koji možete kupiti u trgovinama, domaći napitak sadrži puno više aktivnih tvari specifičnih za kefir, koje su važne za zdravlje. Uzgajanjem i čuvanjem domaćeg mliječnog kefira u staklenoj posudi izbjeći ćete neželjeno izlaganje toksinima iz plastike. Samostalnom izradom kefira uštedjet ćete novac i stvoriti manje otpada.
Upute za pravljenje kefira iz kućne radinosti možete pronaći OVDJE.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati