U Americi uskoro u prodaji laboratorijski uzgojena piletina, biste li je probali?
"NAJČEŠĆI odgovor koji dobivamo je 'Oh, ima okus po piletini'", govori Amy Chen iz američke tvrtke Upside za kultivirano meso, za koje su upravo dobili posljednje regulatorno odobrenje koje je tvrtka trebala prije no što može započeti komercijalnu proizvodnju piletine uzgojene u laboratoriju. Uskoro kreće i prodaja tog mesa po SAD-u.
"Oduševljena sam što mogu podijeliti s vama da će uzgojeno meso sada biti dostupno potrošačima u SAD-u", rekla je Uma Valeti, osnivačica Upsidea.
"Ovo će odobrenje iz temelja promijeniti način na koji meso dolazi na naš stol. To je ogroman korak naprijed prema održivijoj budućnosti, budućnosti koja čuva izbor i život. Uzbuđeni smo što lansiramo Upside piletinu i jedva čekamo da potrošači okuse budućnost", dodala je.
Već imaju i narudžbe
Dominique Crenn, kuhar s tri Michelinove zvjezdice, prvi je naručio piletinu iz Upsidea i planira je u jednom trenu početi poslužiti u svom restoranu Bar Crenn u San Franciscu.
Upside nije bila jedina tvrtka za laboratorijski uzgoj mesa koja je ovog tjedna dobila odobrenje američke vlade. Good Meat također je dobio službenu podršku USDA-e, tako da će mu biti dopuštena komercijalna proizvodnja i prodaja piletine uzgojene u laboratoriju.
Tvrtka je već imala zeleno svjetlo za prodaju svojih proizvoda u Singapuru, koji je, u trenutku pisanja ovog teksta, jedina druga zemlja koja dopušta prodaju uzgojenog mesa potrošačima. Kao i Upside, Good Meat već ima poznatog prvog kupca. Restoran u Washingtonu kojim upravlja kuhar i humanitarac José Andrés bit će prvi koji će posluživati uzgojenu piletinu Good Meata u SAD-u.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati